ΑΘΗΝΑ
18:52
|
25.04.2024
Παραμένει η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της που έχουν διεξαχθεί ποτέ γύρω από την Ταϊβάν, ξεκίνησε σήμερα η Κίνα, στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, και της έντασης που αυτή δημιούργησε.

Το Πεκίνο εκτίμησε την επίσκεψη της Αμερικανίδας πολιτικού ως προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στο νησί της Ταϊβάν, που θεωρεί τμήμα της εδαφικής του επικράτειας. Και το υπενθυμίζει ξεκινώντας από σήμερα, όπως είχε προαναγγείλει, στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε απόσταση μέχρι και 12 μιλίων κοντά στις ακτές του νησιού, στέλνοντας μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις.

Από τις 12:00 σήμερα έως τις 12:00 της 7ης Αυγούστου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει σημαντική στρατιωτική εκπαίδευση και οργανώνει πραγματικά πυρά. Κατά τη διάρκεια αυτών των πραγματικών ασκήσεων μάχης, επιλέχθηκαν έξι μεγάλες περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν πρέπει να εισέρχονται στις σχετικές θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο» μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Χθες, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι άλλα 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, έναντι 21 την προηγουμένη, παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά ευρύτερη από τον εναέριο χώρο της νήσου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο». «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι ασκήσεις έχουν «πρόθεση να αλλάξουν το status quo και να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», αναφέρουν οι αρχές της Ταϊβάν. «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», προσθέτουν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, περιέγραψε τις ενέργειες των ΗΠΑ ως «μανιακές, ανεύθυνες και εξαιρετικά παράλογες» και δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει κάνει «μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες», αλλά «δεν θα επιτρέψει ποτέ να καταπατηθούν τα βασικά του συμφέροντα».

Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν λαθεμένο ή κακό υπολογισμό.

Διεθνής ανησυχία

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), από την Πνομ Πενχ, όπου συνεδρίασαν χθες. «Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας, χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι. «Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Η Ιαπωνία εξέφρασε επίσης ανησυχία καθώς εκτιμά πως οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται οι ασκήσεις επικαλύπτονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ). Σε απάντηση, η εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης Χούα Τσουνγκινγκ, ανέφερε ότι το Πεκίνο δεν αποδέχεται την «λεγόμενη» ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα