ΑΘΗΝΑ
07:10
|
18.04.2024
Η Κομισιόν προέτρεψε χθες τα μέλη της ΕΕ να επαναχρησιμοποιήσουν επεξεργασμένα αστικά λύματα για να ποτίσουν τα ξεραμένα χωράφια της ηπείρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης πλήττεται από καύσωνα, αυξάνονται οι φόβοι ότι η ακραία ξηρασία που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις σταθερές αποδόσεις των καλλιεργειών και θα εμβαθύνει την κρίση του κόστους ζωής στην ήπειρο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτρέπει χθες τα κράτη-μέλη της ένωσης να επαναχρησιμοποιήσουν τα επεξεργασμένα αστικά λύματα για να ποτίσουν τα ξεραμένα αγροκτήματα της ηπείρου, αφού η Γαλλία και τμήματα της Αγγλίας βίωσαν τον πιο ξηρό Ιούλιο που έχει καταγραφεί.

Στη Γαλλία, όπου μια έντονη ξηρασία έχει προκαλέσει την επιβολή εκτεταμένων περιορισμών στη χρήση γλυκού νερού, υπήρχαν μόλις 9,7 χιλιοστά βροχής τον περασμένο μήνα, δήλωσε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, 84% λιγότερη βροχή από τα μέσα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τον Ιούλιο μεταξύ 1991 και 2022, καθιστώντας τον τον πιο ξηρό μήνα από τον Μάρτιο του 1961. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κριστόφ Μπέτσου, δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου αντιπροσωπεύουν «μόλις το 12% αυτού που χρειάζεται».

Οι αγρότες σε εθνικό επίπεδο αναφέρουν δυσκολίες στη διατροφή των ζώων λόγω των ξεραμένων χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ η άρδευση έχει απαγορευτεί σε μεγάλες περιοχές των βορειοδυτικών και νοτιοανατολικών περιοχών λόγω ελλείψεων γλυκού νερού. Η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων αραβοσίτου παγκοσμίως, με τις μειωμένες συγκομιδές λόγω της ξηρασίας να απειλούν με περαιτέρω πίεση τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της νότιας και ανατολικής Αγγλίας βίωσε τον ξηρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί. Ορισμένοι πάροχοι νερού έχουν ήδη ανακοινώσει περιορισμούς που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών έχουν ανακοινώσει αρκετές απώλειες καλλιεργειών, όπως φασόλια και μούρα. Ο πληθωρισμός της Βρετανίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών λόγω των αυξανόμενων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων τον Ιούνιο.

Στην Ισπανία, που έχει ήδη πλήττεται από παρατεταμένη περίοδο καύσωνα, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές αυτή την εβδομάδα. Η ζέστη επιδεινώνει τις ελλείψεις νερού που μαστίζουν την ισπανική γεωργία από τον περασμένο χειμώνα, με τοπικούς περιορισμούς στη χρήση νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η κυβέρνηση δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δεξαμενές της Ισπανίας είναι γεμάτες μόλις κατά 40,4%.

Η Πορτογαλία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για άλλη μια φορά το όριο των 40 βαθμών Κελσίου αυτή την εβδομάδα, βιώνει «την χειρότερη ξηρασία αυτού του αιώνα», προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χοσέ Ντουάρτε Κορντέιρο. Όπως και η Πολωνία, η Πορτογαλία ζήτησε από τους πολίτες της να μειώσουν την χρήση του νερού για να μειώσουν την πίεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι το 44% της ΕΕ και της Βρετανίας αντιμετωπίζει επί του παρόντος «προειδοποιητικά» επίπεδα ξηρασίας. Προειδοποίησε ότι τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους σημαίνουν ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, θα βιώσουν μειωμένη απόδοση καλλιεργειών το 2022.

«Οι δυσμενείς προβλέψεις για τους επόμενους μήνες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την παροχή νερού και πιθανότατα θα διατηρήσουν τον ανταγωνισμό για αυτόν τον πόρο υψηλό», δήλωσε η Κομισιόν. Ξεχωριστό δελτίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε επίσης ότι οι αποδόσεις του μπλοκ σε σόγια, ηλίανθους και αραβόσιτο ήταν ήδη 9% κάτω από τον μέσο όρο.

Εχθές, ο Βιρτζίνιγιους Σινκεβίκιους, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το περιβάλλον, την αλιεία και τους ωκεανούς, προέτρεψε τα έθνη της ένωσης να επαναχρησιμοποιήσουν περισσότερα από τα λύματα τους, λέγοντας ότι «Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε νερό και να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πόρο πιο αποτελεσματικά για να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την βιωσιμότητα του γεωργικού μας εφοδιασμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα