ΑΘΗΝΑ
08:34
|
20.04.2024
Στην Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 15.759 ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε σήμερα την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ ένοχη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών καταδικάζοντάς την σε εννέα χρόνια φυλάκισης.

Το δικαστήριο «έκρινε την κατηγορούμενη ένοχη» για λαθρεμπόριο και κατοχή «σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών», δήλωσε η δικαστής Άννα Σοτνίκοβα σε δικαστήριο στην πόλη Κίμκι λίγο έξω από τη Μόσχα. Στην μπασκετμπολίστρια επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (15.759 ευρώ).

Η Γκρίνερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και σταρ της Εθνικής Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Γυναικών (WNBA), συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, όταν μπήκε στη χώρα με δοχεία ατμίσματος που περιείχαν έλαιο κάνναβης.

Η Γκράινερ είχε δηλώσει ένοχη όταν ξεκίνησε η δίκη της τον Ιούλιο, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν έφερε σκόπιμα τα δοχεία στη Ρωσία. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η Σοτνίκοβα δήλωσε ότι η Γκράινερ διέπραξε το έγκλημα «εσκεμμένα». Η Γκράινερ είχε καταθέσει κατά την διάρκεια της δίκης ότι έκανε ένα «ειλικρινές λάθος». «Ποτέ δεν σκόπευα να βλάψω κανέναν, ποτέ δεν σκόπευα να θέσω σε κίνδυνο τον ρωσικό πληθυσμό, ποτέ δεν σκόπευα να παραβιάσω τον ρωσικό νόμο», υποστήριξε η Γκράινερ. «Ακόμα δεν καταλαβαίνω μέχρι σήμερα πώς κατέληξαν στην τσάντα μου», είπε στο δικαστήριο στις 27 Ιουλίου. «Αν έπρεπε να μαντέψω πώς κατέληξαν στις τσάντες μου, βιαζόμουν να πακετάρω».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να καταδικάσει την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και ανανεώνοντας τις εκκλήσεις του για την απελευθέρωση της Γκράινερ. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα και να επιδιώκει κάθε δυνατή οδό για να επιστρέψει την Μπρίτνεϊ [Γκράινερ] και τον Πολ Γουέλαν στο σπίτι τους με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε, αναφερόμενος σε έναν άλλο Αμερικανό που φυλακίστηκε στη Ρωσία αφού καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Γκρίνερ ως «άδικα υπό κράτηση», μεταφέροντας την υπόθεσή της υπό την επίβλεψη του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για υποθέσεις ομήρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτρέποντάς τον να αποδεχθεί μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Γκράινερ και ο Γουέλαν θα απελευθερώνονταν. Η κλήση μεταξύ Λαβρόφ και Μπλίνκεν σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδο επαφών που έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η ποινή εναντίον της Γκράινερ «επιδεινώνει περαιτέρω την αδικία της παράνομης κράτησής της», και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πιέζει για να την φέρει «σπίτι». «Η Ρωσία, και κάθε χώρα που εμπλέκεται σε παράνομη κράτηση, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια όλων όσων ταξιδεύουν, εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα