ΑΘΗΝΑ
05:35
|
26.04.2024
Μέσα στον καύσωνα και με το ηλεκτρικό ρεύμα στον... Θεό, τα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν περιορισμούς στις πωλήσεις πάγου ανά πελάτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτό δύσκολα θα το φανταζόταν κανείς: Στην Ισπανία, ο καύσωνας και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε …παγάκια!

Η κατάσταση είναι τέτοια που έχει οδηγήσει στην επιβολή εκτάκτων περιοριστικών μέτρων με τα σούπερ μάρκετ να «σέρνουν πρώτα το χορό» επιβάλλοντας περιορισμούς στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης.

Η (γνωστή στην Ισπανία) αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona έχει περιορίσει τις πωλήσεις πάγου σε πέντε σακούλες ανά πελάτη. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

Το φαινόμενο δεν είναι δυσεξήγητο. Στην αρχή της χρονιάς, όταν άρχισαν να παίρνουν μεγαλύτερη φωτιά οι λογαριασμοί ρεύματος, οι παγοποιοί περιόρισαν την παραγωγή τους και εν μέσω αβεβαιότητας (λόγω Covid-19) για τα επίπεδα της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τον τουρισμό όμως να έχει ανακάμψει – πλησιάζοντας σε επίπεδα προ πανδημίας – και το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα από τα πιο ζεστά στην ιστορία της Ισπανίας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την διανομή παγοκύβων τρέχουν και δεν φτάνουν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας εκτόξευσαν τη ζήτηση.

Η περίπτωση του εργοστασίου Blasco Ice

Ο Ρικάρντο Μπλάσκο, ιδιοκτήτης ενός εκ των παλαιότερων παγοποιείων στη Μαδρίτη, του Blasco Ice, λέει πως οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 50-60% από τις αρχές του έτους και πως γι’ αυτό καθυστέρησε την έναρξη της φετινής παραγωγής (ξεκίνησε τον Μάιο αντί για τον Μάρτιο) ώστε να αντισταθμίσει εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Το εργοστάσιό του λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο Μπάσκο εξηγεί πως δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του και έχει χάσει τον ύπνο του λόγω της ανησυχίας ότι οι πελάτες του θα μείνουν δυσαρεστημένοι.

Malaga - Costa del Sol | It's summer and everyone wants cold drinks - but  there's a shortage of ice in Spain | Sur in English

 «Είναι δύσκολο όταν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες, ακόμη και αν το θέλεις», λέει και διαβεβαιώνει: «Πραγματικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Την ίδια περίοδο, σε πολλά σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές αντικρίζουν άδειους καταψύκτες εκεί όπου περίμεναν να βρουν σακούλες με παγάκια. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε πρατήρια καυσίμων και συνοικιακά παντοπωλεία αναζητώντας προμήθειες.

Η Μερθέντες Νιέτο, ιδικοκτήτρια ενός μπαρ στη Μαδρίτη, εξηγεί πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των ελλείψεων. «Αν συνεχιστεί αυτό, θα δυσκολευτούμε να κρατήσουμε ανοικτό το μαγαζί», δήλωσε στο Reuters, σερβίροντας μοχίτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα