ΑΘΗΝΑ
03:21
|
24.04.2024
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς ως αντίποινα για την επίσκεψή της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως διακόπτει την συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών και των συνομιλιών για το κλίμα, σε αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε επίσης ότι αναστέλλει την συνεργασία με την Ουάσινγκτον για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, μεταξύ οκτώ συγκεκριμένων μέτρων.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την αποχώρηση της Πελόζι από την Ιαπωνία στο τελευταίο σκέλος της ασιατικής περιοδείας της, η Κίνα ακύρωσε επίσης μια προγραμματισμένη διμερή συνάντηση για έναν μηχανισμό θαλάσσιας στρατιωτικής ασφάλειας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Πελόζι και την άμεση οικογένειά της ως απάντηση στις «φαύλες» και «προκλητικές» ενέργειές της. 

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίθεση της Κίνας, η Πελόζι επέμεινε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την πολιτική της μίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα των Στενών της Ταϊβάν», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η σύντομη επίσκεψη της Πελόζι αυτή την εβδομάδα στην Ταϊβάν εξόργισε το Πεκίνο και πυροδότησε κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις σε πρωτοφανή κλίμακα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο γύρω από το νησί. Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή.

Μπλίνκεν: Έχουν πάει τις επικίνδυνες πράξεις σε νέο επίπεδο

Η εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν ήταν μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές στο Πεκίνο ότι δεν επιδιώκει κρίση.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την ακραία, δυσανάλογη στρατιωτική απάντηση που προκαλεί κλιμάκωση», υποστήριξε ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Περιφερειακού Φόρουμ της ASEAN στην Καμπότζη. «Τώρα έχουν πάει τις επικίνδυνες πράξεις σε νέο επίπεδο».

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν δράση για να προκαλέσουν κρίση, αλλά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους περιφερειακούς συμμάχους και να διεξάγουν τυποποιημένη αεροπορική και θαλάσσια διέλευση μέσω των Στενών της Ταϊβάν. «Θα πετάξουμε, θα πλεύσουμε και θα λειτουργήσουμε όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης τον πρέσβη της Κίνας στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, για να καταδικάσει τις κλιμακούμενες ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Πελόζι: Η Κίνα δεν θα απομονώσει την Ταϊβάν

Η Κίνα δεν πρόκειται να απομονώσει την Ταϊβάν εμποδίζοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ταξιδέψουν εκεί, δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

«Μπορεί να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να επισκεφθεί ή να συμμετάσχει σε άλλα μέρη, αλλά δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν εμποδίζοντάς μας να ταξιδέψουμε εκεί», είπε, υπερασπιζόμενη το ταξίδι της.

Η Πελόζι χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι η επίσκεψή της στην Ταϊβάν κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι το ταξίδι δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo του νησιού αλλά να διατηρήσει την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν.

«Αν δεν μιλήσουμε ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα λόγω εμπορικών συμφερόντων, χάνουμε κάθε ηθικό κύρος να μιλάμε ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», πρόσθεσε η Πελόζι. «Η Κίνα έχει κάποιες αντιφάσεις – κάποια πρόοδο όσον αφορά την ανύψωση των ανθρώπων, κάποια φρικτά πράγματα που συμβαίνουν όσον αφορά τους Ουιγούρους. Στην πραγματικότητα, έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία», ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, «οι δύο μεγάλες χώρες», οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, πρέπει να επικοινωνούν σε τομείς όπως το κλίμα και άλλα παγκόσμια ζητήματα. «Δεν πρόκειται για την επίσκεψή μας που καθορίζει ποια είναι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Είναι μια πολύ μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη πρόκληση και για άλλη μια φορά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε σε ορισμένους τομείς».

Κίρμπι: Το αεροπλανοφόρο Ronald Reagan θα παραμείνει στο Δυτικό Ειρηνικό

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε την απάντηση της Κίνας «υπερβολική αντίδραση», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα χρησιμοποίησε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν ως δικαιολογία για να αυξήσει την «προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα μέσα και γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν».

Ο Κίρμπι ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διέταξε το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Ronald Reagan και την ομάδα κρούσης του να παραμείνουν στον Δυτικό Ειρηνικό εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων.

«Δεν θα αποθαρρυνθούμε από το να δραστηριοποιηθούμε στις θάλασσες και τους ουρανούς του Δυτικού Ειρηνικού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς υποστηρίζουμε εδώ και δεκαετίες την Ταϊβάν και υπερασπιζόμαστε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα πραγματοποιήσουν τυποποιημένες αεροπορικές και θαλάσσιες διελεύσεις μέσω των στενών της Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα και πάλι με τη μακροχρόνια προσέγγισή μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας των θαλασσών και του διεθνούς δικαίου. Και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να δείξουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια των συμμάχων μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τη δοκιμή πυραύλων Minuteman III, δεδομένων των αυξημένων εντάσεων με την Κίνα για την Ταϊβάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αποφασιστικές αλλά και σταθερές και υπεύθυνες. Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της Ταϊβάν, τα συμφέροντα της περιοχής να επιτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, γι’ αυτό και οι τρεις δοκιμές  διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Minuteman III που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα έχουν επαναπρογραμματιστεί για το εγγύς μέλλον», ανακοίνωσε.

Ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι «καθώς η Κίνα εμπλέκεται σε αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν αντ ‘ αυτού την συμπεριφορά μιας υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης μειώνοντας τους κινδύνους λανθασμένου υπολογισμού και εσφαλμένης αντίληψης. Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε διαφάνεια στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ μέσω έγκαιρων ειδοποιήσεων».

Απολογείται η … Snickers

Παράλληλα, η αμερικάνικη εταιρεία Mars Wrigley, κατασκευαστής των Snickers, επιδεικνύοντας περισσότερο τακτ από πολλούς υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την κυκλοφορία ενός προϊόντος, καθώς η διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας για την προώθησή του περιγράφει την Ταϊβάν ως χώρα.

Σε βίντεο για την προώθηση μιας περιορισμένης έκδοσης Snickers αναφέρεται πως το προϊόν είναι διαθέσιμο μόνο στις «χώρες» της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας και της … Ταϊβάν. Η Mars Wrigley δημοσίευσε την απολογία της στον λογαριασμό της Snickers China στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προσθέτοντας ότι το σχετικό περιεχόμενο έχει τροποποιηθεί.

Κίνα: Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να διορθώσουν τα λάθη τους

Η μόνη διέξοδος από την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που προκλήθηκε από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζινγκ Κουάν, υπουργός της κινεζικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία του Λευκού Οίκου στον πρέσβη της Κίνας για τις στρατιωτικές ενέργειες του Πεκίνου μετά την επίσκεψη της Πελόζι λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα.

«Η αμερικανική πλευρά είναι ο ταραχοποιός», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μόνη διέξοδος από αυτή την κρίση είναι ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα για να διορθώσει τα λάθη της και να εξαλείψει τον σοβαρό αντίκτυπο της επίσκεψης της Πελόζι».

Ο Κινέζος διπλωμάτης προειδοποίησε κατά των ενεργειών που κλιμακώνουν κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την μακροχρόνια αμερικάνικη πολιτική της Μιας Κίνας προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να αποφύγει να πιέσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στο επικίνδυνο μονοπάτι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα