ΑΘΗΝΑ
13:58
|
13.08.2022
Για τις 18 Αυγούστου η πρόσκληση του Μπορέλ σε Βούτσιτς και Κούρτι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου θα συναντηθούν με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της τελευταίας κρίσης που σημάδεψε τις ήδη δύσκολες σχέσεις των δύο πλευρών.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κούρτι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και θα συναντήσουν στις 18 Αυγούστου τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτσάκ για να συζητήσουν για τα βήματα που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Πέτερ Στάνο.

Κάτω από το βάρος των ταραχών που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και τους προειδοποίησε πως η δύναμη της τάξης των 3.775 ανδρών του ΝΑΤΟ, η KFOR, είναι έτοιμη να επέμβει «αν απειληθεί η σταθερότητα» από τις ταραχές.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αρνούνται εδώ και καιρό να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινα και παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου, η οποία παρέχει οικονομική υποστήριξη στην κοινότητά τους.

Οι συνομιλίες υπό την ηγεσία της ΕΕ μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, χώρες που αμφότερες φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησαν το 2011 για την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε λύση.

Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περίπου 100 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Σερβία και οι σύμμαχοί της Κίνα και Ρωσία αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και επίσημο «ευχαριστώ» από την Ταϊβάν προς τις ΗΠΑ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο;

Η Ινδία αντιτίθεται σε μονομερείς ενέργειες για την αλλαγή του status quo της Ταϊβάν

Κινεζικές κυρώσεις στην Λιθουανή υφυπουργό που επισκέφθηκε την Ταϊβάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα