ΑΘΗΝΑ
12:49
|
19.04.2024
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 108% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,3%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κεντρική Υπηρεσία Στατιστικής (CBS) της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην χώρα έφτασε το 10,3% τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 1975.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την υπηρεσία, με τις πληθωριστικές πιέσεις να καθοδηγούνται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των ενοικίων.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 108% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,3%. Τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη και το παγωτό είναι τα προϊόντα διατροφής με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, ενώ τα βρώσιμα έλαια όπως το ηλιέλαιο είδαν αυξήσεις άνω του 60%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της CBS, Πίτερ Χάιν βαν Μούλιγκεν, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων είναι οι υψηλότερες εδώ και δεκαετίες.

Οι τιμές των ενοικίων ώθησαν επίσης προς τα πάνω τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα ενοίκια κατοικιών ήταν 3% υψηλότερα τον Ιούλιο του 2022 από ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές των καυσίμων αυτοκινήτων ήταν 25% ακριβότερες τον Ιούλιο από ότι τον ίδιο μήνα το 2021, αλλά τον Ιούνιο του 2022, η ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 35%.

«Ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός θα έχει αναμφίβολα σοβαρές συνέπειες για την αγοραστική μας δύναμη», δήλωσε ο βαν Μούλιγκεν, προσθέτοντας ότι «Ο πληθωρισμός του 10% δεν σημαίνει αυτόματα ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται επίσης κατά 10%. Οι υψηλότεροι μισθοί, οι φορολογικές περικοπές και η εισοδηματική στήριξη καθιστούν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης λιγότερο έντονη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα