ΑΘΗΝΑ
14:36
|
19.04.2024
Οι ένοχοι κατηγορήθηκαν για πυροδότηση εκρηκτικών για απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του κράτους την ώρα που μιλούσε σε δημόσια εκδήλωση στο Καράκας το 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Βενεζουέλας καταδίκασε την Πέμπτη (4/8) 17 άτομα σε ποινές φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία συνέβη στις 4 Αυγούστου του 2018, στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας, όταν ο αρχηγός του κράτους συμμετείχε σε μια δραστηριότητα για την επέτειο της Μπολιβαριανής Εθνοφρουράς.

Το Πρωτοδικείο που λειτουργεί αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, για την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ανακοίνωσε ότι 12 από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκιση, ενώ άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε 24 , 20, 16, οκτώ και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη ημέρα, υπενθύμισε ότι «ενεργοποιήθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ενσωματωμένοι σε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίοι είχαν σκοπό να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ εκείνος εκφωνούσε την ομιλία του για την 81η επέτειος της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς· μια τέτοια έκρηξη προκάλεσε τραυματισμούς σε αρκετούς στρατιωτικούς».

Σύμφωνα με το άρθρο 349 του Οργανικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι Χουάν Κάρλος Μοναστέριος Βανέγας, Αρχένις Γκαμπριέλ Βαλέρα Ρουίθ, Χοσέ Μιγκέλ Εστράδα Γκονζάλες, Οσβάλντο Γκαμπριέλ Καστίγιο Λουνάρ και Αλβέρτο Χοζέ Βράτσο Ροθκέθ καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 30 ετών.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε άλλα επτά άτομα που κατηγορούνται για την επίθεση.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Ρακεσένς καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, δήλωσε ο δικηγόρος του. Πρώην ηγέτης φοιτητών, έγινε γνωστός για την οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2014. Εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση, όπου έκανε όνομα με παθιασμένες ομιλίες στις οποίες έλεγε ότι δεν θα εγκατέλειπε τον αγώνα μέχρι να απομακρυνθεί ο κ. Μαδούρο από την προεδρία. Ο δικηγόρος του, Ζοέλ Γαρθία, δήλωσε ότι κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η εισαγγελία της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

Ο Χουάν Ρακεσένς, στέλεχος της αντιπολίτευσης που κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Νικολά Μαδούρο.

Ο εισαγγελέας Σάαμπ εξήγησε ότι οι καταδικασθέντες σε 30 χρόνια φυλάκιση κατηγορούνται για τα αδικήματα της «προδοσίας της πατρίδας και ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βαθμό απογοήτευσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», καθώς και για ανθρωποκτονία από πρόθεση που εκτελέστηκε από δόλο και εκ προθέσεως, για μάταια κίνητρα στον βαθμό της απογοήτευσης, και τη ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού σε δημόσιες συναντήσεις, είπε.

Στην περίπτωση των άλλων εμπλεκόμενων, καταδικάστηκαν για τρομοκρατία, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, συνωμοσία, απόκρυψη του εγκλήματος της τρομοκρατίας και συνεργασία.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη διαδικασία της έρευνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα