ΑΘΗΝΑ
05:59
|
26.04.2024
Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία θα τιμήσει τη μνήμη του Άλαν Τούριγνκ με ένα γλυπτό που θα φιλοτεχνήσει ο γνωστός γλύπτης Άντονι Γκόρμλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το King’s College του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία, θα αποδώσει φόρο τιμής στον σπουδαίο μαθηματικό και πρωτοπόρο κρυπτοαναλυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Άλαν Τούρινγκ, μετά την έγκριση γλυπτού που θα ανεγερθεί προς τιμήν του στο προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου.

Σχεδιασμένο από τον γλύπτη Σερ Άντονι Γκόρμλι, θα αποτελείται από 19 χαλύβδινους ογκόλιθους και θα έχει ύψος πάνω από 3,6 μέτρα (12 πόδια). Το γλυπτό πρόκειται να τοποθετηθεί δίπλα στο κτίριο Wilkins και θα είναι ένα μόνιμο εξάρτημα στους χώρους του κολεγίου, δήλωσαν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου.

Ο Άλαν Τούρινγκ σπούδασε στο King’s College από το 1931 έως το 1934 και εξελέγη συνεργάτης εκεί το 1935. Εκτός από τα τρομερά επιστημονικά του επιτεύγματα, ο Τούρινγκ έγινε και ήρωας πολέμου όταν κατάφερε να σπάσει τον κωδικό «Enigma» που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφαλή αποστολή μηνυμάτων

Βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις όσον αφορά την ανέγερση αγάλματος προς τιμήν του Άγγλοι μαθηματικού. Η επιτροπή σχεδιασμού του δημοτικού συμβουλίου του Κέιμπριτζ άκουσε τις πιο συντηρητικές φωνές να προειδοποιούν ότι το γλυπτό θα είναι «πολύ πιο ορατό» από ό,τι υπονοούσαν οι προτάσεις και θα μπορούσε να προκαλέσει «κάποιο κακό» στην υπόληψη του ιστορικού κολεγίου.

Ο εξωτερικός χώρος στο King’s College όπου ο γλύπτης Άντονι Γκόρμλι επέλεξε να ανεγερθεί το γλυπτό προς τιμήν του Άλαν Τούρινγκ

Το King’s College δήλωσε ότι το γλυπτό θα το δουν οι κάτοικοι του Κέμπριτζ, τα μέλη του πανεπιστημίου και όσοι αγοράσουν μια κάρτα κατοίκου 10 λιρών, η οποία διαρκεί για τρία χρόνια.

«Οι επισκέπτες που πληρώνουν θα μπορούν επίσης σε καθορισμένους χρόνους να το βλέπουν από κοντά», είπε στο συμβούλιο εκπρόσωπος του κολεγίου.

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το δημόσιο όφελος αυτού του σημαντικού έργου αναμνηστικής τέχνης για το κολέγιο, το πανεπιστήμιο και την πόλη. Θα είναι, όλοι πιστεύουμε, πηγή μεγάλης ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος για πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ορισμένοι σύμβουλοι στην επιτροπή σχεδιασμού είπαν ότι το γλυπτό θα πρέπει να βρίσκεται σε πιο δημόσια τοποθεσία, ώστε να είναι πιο προσιτό.

Αλλά το King’s College απάντησε ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από τον γλύπτη και το κολέγιο δεν θα μπορούσε να ανοίξει τις εισόδους του στο κοινό καθώς αυτό θα ήταν «απίστευτα ενοχλητικό» για τους μαθητές.

Τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν την πρόταση, αλλά είπαν ότι το κολέγιο θα πρέπει να εξετάσει τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού στο γλυπτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα