ΑΘΗΝΑ
12:18
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μια λειτουργία κρίσης για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ και προειδοποίησε ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συγκρότηση ειδικής διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας που πλήττει τη χώρα και έχει προκαλέσει ελλείψεις σε πόσιμο νερό σε περισσότερα από 100 δημοτικά διαμερίσματα. Φορτηγά μεταφέρουν νερό στις πληγείσες περιοχές καθώς «δεν έχει απομείνει σταγόνα νερού στους σωλήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης στη Γαλλία, Κριστόφ Μπεσού.

Η διυπουργική ειδική ομάδα θα συντονίσει την παροχή νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία, δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Το γραφείο της Μπορν προέτρεψε επίσης τους πολίτες να εξοικονομήσουν νερό και είπε ότι θα συνεχίσουν να τίθενται σε ισχύ περιορισμοί όπου είναι απαραίτητο για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας, ασφάλειας και παροχής πόσιμου νερού.

Η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στο νερό σε 93 από τις 96 διοικητικές περιοχές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των τμημάτων έχουν τεθεί σε μέγιστη επιφυλακή. Τα μέτρα εξοικονόμησης νερού περιλαμβάνουν την απαγόρευση της άρδευσης για γεωργικές εκτάσεις. «Αυτή η ξηρασία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε το γραφείο της κ. πορν σε δήλωση. «Η έλλειψη βροχής επιδεινώνεται από τη συσσώρευση διαδοχικών κυμάτων καύσωνα που ενισχύουν την εξάτμιση και τις ανάγκες σε νερό».

Η κρίση είναι «μια τραγωδία για τους αγρότες μας, τα οικοσυστήματα μας και τη βιοποικιλότητα», σύμφωνα με τη δήλωση. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η ξηρασία μπορεί να διαρκέσει άλλες δύο εβδομάδες και να γίνει «ακόμα πιο ανησυχητική».

Την ίδια ώρα η κρατική εταιρεία ενέργειας, EDF, προχώρησε σε μείωση της παραγωγής της σε αρκετές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας καθώς η θερμοκρασία του νερού στα ποτάμια της χώρας είναι υπερβολικά υψηλή και άρα επικίνδυνη. Ειδικότερα, οι σταθμοί που λειτουργούν στον Ροδανό και το Γαρούνα ποταμό θα παράγουν λιγότερο ηλεκτρισμό τις επόμενες ημέρες, αν και η παραγωγή θα είναι επαρκής για να διατηρήσει σταθερό το εθνικό δίκτυο, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της EDF. Παράλληλα γίνονται εργασίες συντήρησης και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου EDF η εταιρεία αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας 29 πυρηνικούς σταθμούς από τους 56 που λειτουργούν σε όλη τη Γαλλία.

Η παρατεταμένη ξηρασία φαίνεται να επηρεάζει ήδη την αγροτική παραγωγή και να επιτείνει την επισιτιστική κρίση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Η άρδευση έχει απαγορευτεί σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής Γαλλίας για την εξοικονόμηση νερού. Η συγκομιδή καλαμποκιού, που χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές, αναμένεται να είναι κατά 18,5% χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού είναι η Αλσατία στις ανατολικές και δυτικές περιοχές και η συγκομιδή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Οι εξαγωγές καλαμποκιού από τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αναμένεται να είναι όλες χαμηλότερες φέτος λόγω του καύσωνα και αυτοί οι χαμηλότεροι όγκοι παραγωγής θα ανεβάσουν τις τιμές, σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Το κύμα καύσωνα «ψήνει» τη Γαλλία από τον Ιούνιο. Πολλά δέντρα και θάμνοι χάνουν από τώρα τα φύλλα τους συνθέτοντας ένα άκρως φθινοπωρινό τοπίο εν μέσω καλοκαιριού. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας τον μήνα Ιούλιο η χώρα είχε μόλις 9,7 χιλιοστά βροχόπτωσης, γεγονός που σημαίνει πως ήταν ο πιο ξηρός μήνας από τον Μάρτιο του 1961.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα