Η επικεφαλής του ουκρανικού βραχίονα της Διεθνούς Αμνηστίας παραιτήθηκε αφού η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε το Κίεβο ότι έθεσε σε κίνδυνο αμάχους και παραβίασε τους διεθνείς νόμους με τις τακτικές του κατά την διάρκεια του πολέμου.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε έκθεση την Πέμπτη κατηγορώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας ότι παραβιάζουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους με τακτικές που περιλαμβάνουν την δημιουργία βάσεων και την λειτουργία οπλικών συστημάτων σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κατοικημένες περιοχές.
Στην έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι ο στρατός της Ουκρανίας παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο μετατρέποντας τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε στρατιωτικούς στόχους, για παράδειγμα δημιουργώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές. Όταν η Ρωσία χτυπά αυτούς τους στόχους, καταλήγει να σκοτώνει αμάχους και να καταστρέφει μη στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με την ομάδα.
Η Οξάνα Ποκάλτσουκ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook αργά χθες το βράδυ ότι η έκθεση «έγινε εργαλείο της ρωσικής προπαγάνδας». Η Ποκάλτσουκ δήλωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω διαφωνίας με την ηγεσία της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις αξίες.
Η Ποκάλτσουκ πρόσθεσε ότι το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία ζητούσε συνεχώς η έκθεση να λαμβάνει υπόψη τη θέση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει, όταν η οργάνωση τελικά επικοινώνησε με το υπουργείο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πολύ λίγο χρόνο για να απαντήσουν.
«Ως αποτέλεσμα, άθελά της, η οργάνωση δημιούργησε υλικό που ακουγόταν σαν υποστήριξη για τις ρωσικές αφηγήσεις», έγραψε η Ποκάλτσουκ. «Επιδιώκοντας να προστατεύσει τους αμάχους, αυτή η έρευνα έγινε εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας».
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε την Πέμπτη ότι επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας την 29η Ιουλίου, ζητώντας να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση μέχρι την 3η Αυγούστου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε οργή στο Κίεβο. Κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την επέκριναν. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την Διεθνή Αμνηστία για «απόπειρα χορήγησης αμνηστίας στο τρομοκρατικό κράτος και μετατόπισης της ευθύνης από τον επιτιθέμενο στο θύμα της επιθετικότητας». Όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση, η Ποκάλτσουκ δήλωσε ότι το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία δεν είχε εμπλακεί στην προετοιμασία της.
Σε δήλωση που εστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως «Τόσο οι έρευνές μας για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, όσο και εκείνες για την τακτική του ουκρανικού στρατού, διεξήχθησαν από τους ίδιους εμπειρογνώμονες από το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα ευρήματά τους ακολούθησαν τα ίδια αυστηρά ερευνητικά πρότυπα και τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας με όλο το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας».
Λέγοντας ότι έχει «καταδικάσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», η οργάνωση πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να απαντήσουμε αμερόληπτα».