ΑΘΗΝΑ
14:04
|
25.04.2024
Η αστυνομία της Βραζιλίας δηλώνει ότι ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι επικεφαλής της μαφίας του Αμαζονίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύλληψη πέντε ακόμα υπόπτων για τη δολοφονία του Βρετανού δημοσιογράφου, Ντομ Φίλιπς, και του ιθαγενή εμπειρογνώμονα, Μπρούνο Περέιρα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η αστυνομία της Βραζιλίας. Μάλιστα η βραζιλιάνικη αστυνομία εκτιμά ότι ένας εκ των πέντε και ήδη υπό κράτηση υπόπτων φέρεται να είναι επικεφαλής μαφιόζικης συμμορίας παράνομης αλιείας στη λεκάνη του Αμαζονίου.

Η αστυνομία της Βραζιλίας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την ταυτότητα των υπόπτων αλλά ανακοίνωσε ότι τρεις εκ των πέντε υπόπτων συνελήφθησαν στα σύνορα της χώρας με το Περού και την Κολομβία. Και οι τρεις καταζητούνταν για συνέργια στην ταφή των σορών των δολοφονημένων Φίλιπς και Περέιρα. Επίσης φέρονται να συνδέονται με τον Αμαρίλντο ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι σκότωσε και στη συνέχεια έθαψε τις σορούς των δύο ανδρών σε απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου.

Ο 57χρονος Βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς και ο 41χρονος Μπρούνο Περέιρα «εξαφανίστηκαν» στις 5 Ιουνίου στην κοιλάδα Τζαβάρι στη δυτική Βραζιλία. Βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο έρευνας για ένα νέο βιβλίο σχετικά με τις προσπάθειες προστασίας της περιοχής, η οποία είναι γνωστό ότι απειλείται από παράνομους ανθρακωρύχους, υλοτόμους και διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δεχτεί απειλές θανάτου λίγες μέρες πριν από την εξαφάνισή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες πίστευαν πως ο 41χρονος Περέιρα είχε φωτογραφικό υλικό και άλλες αποδείξεις των παράνομων δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.  Η παράνομη αλιεία στην κοιλάδα Javari, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές ιθαγενών στη Βραζιλία, είναι εξίσου προσοδοφόρα με το εμπόριο ναρκωτικών και λειτουργεί κάτω από μια διασυνδεδεμένη ομπρέλα οργανωμένου εγκλήματος. Ένα μόνο αλιευτικό σκάφος μπορεί να μεταφέρει πέντε τόνους pirarucu – επίσης γνωστό ως Arapaima – το οποίο μπορεί τελικά να πουληθεί για 50.000 δολάρια στις αγορές της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

Ιθαγενείς ακτιβιστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες συλλήψεις κάνοντας λόγο για μια σημαντική αρχή στην «απόδοση δικαιοσύνης» για τη δολοφονία των Φίλιπς-Περέιρα και για την προστασία της γης τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα