ΑΘΗΝΑ
14:22
|
20.04.2024
Ανησυχία προκαλούν στο Λονδίνο τα 650 περιστατικά γδυσίματος παιδιών κατά τη διάρκεια σωματικής έρευνας από τις αστυνομικές αρχές μέσα σε 2 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία προκαλούν στοιχεία από την Αγγλία που δείχνουν μεγάλη αύξηση της πρακτικής των σωματικών ερευνών σε παιδιά από αστυνομικούς, που τα αναγκάζουν να γδυθούν και τα υποβάλλουν σε έλεγχο.

Η σωματική έρευνα από την αστυνομία ενός 15χρονου μαύρου κοριτσιού σε σχολείο στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου το 2020 δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση, δήλωσε ο επίτροπος παιδιών της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το κορίτσι μεταφέρθηκε στο ιατρείο του σχολείου και εκεί έγινε έρευνα από δύο γυναίκες αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που αναζητούσαν κάνναβη, ενώ οι δάσκαλοι παρέμειναν έξω.

Κανένας άλλος ενήλικας δεν ήταν παρών, δεν έγινε επικοινωνία με τους γονείς της και δεν βρέθηκαν ναρκωτικά. Οι αστυνομικίνες την έγδυσαν, αποκαλύπτοντας τα απόκρυφα σημεία στου σώματός της και την ανάγκασαν να βγάλει την σερβιέτα της, αποκάλυψε αργότερα το κορίτσι. Η έφηβη, είπε πως υπέστη βαθύ ψυχικό τραύμα από αυτή τη μεταχείριση, ενώ η υπόθεση πυροδότησε διαδηλώσεις.

Έκθεση των υπηρεσιών για την προστασία της παιδικής ηλικίας συμπέρανε τον Μάρτιο πως η σωματική έρευνα αυτή δεν έπρεπε να είχε γίνει «ποτέ» και ότι «ο ρατσισμός», ηθελημένος ή μη, «κατά τα φαινόμενα ήταν παράγοντας που επηρέασε την απόφαση» να γίνει.

Μετά τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του περιστατικού “Child Q” τον Μάρτιο, η επίτροπος για την παιδική ηλικία στην Αγγλία Ρέιτσελ ντε Σόουζα ζήτησε παραπάνω στοιχεία για αντίστοιχα περιστατικά από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί εκατοντάδες απαράδεκτα περιστατικά σε δύο χρόνια, στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βάρος Αφροαμερικανών εφήβων.

Μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 ως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών, σύμφωνα με τους αριθμούς που αποκάλυψε σήμερα. Το 58% εξ αυτών περιγράφτηκε από τους αστυνομικούς με τον όρο μαύροι· πάνω από το 95% ήταν αγόρια.

Στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρότι αυτό είναι προϋπόθεση δυνάμει του νόμου, εξαιρουμένων μόνο εκτάκτων καταστάσεων.

Οι μισές και πλέον από τις έρευνες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία δίωξη, κάτι που οδήγησε την επίτροπο να εκτιμήσει ότι πιθανόν δεν ήταν «ούτε δικαιολογημένες, ούτε απαραίτητες σε όλες τις περιπτώσεις».

Η Ρέιτσελ ντε Σόουζα τόνισε πως της προκάλεσε «βαθύ σοκ» ο «αριθμός των παιδιών που υποβάλλονται κάθε χρόνο» σε αυτή την «τραυματική» εμπειρία και είναι «ανήσυχη» για τη φυλετική διάκριση που ήρθε στο φως.

Αντιδρώντας, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως ήδη προχώρησε σε «έργο», προώθησε «αλλαγές», προκειμένου «τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές» να τυγχάνουν «μεταχείρισης με τον προσήκοντα τρόπο και με σεβασμό».

Η αστυνομία του Λονδίνου συνταράχθηκε το τελευταίο διάστημα από αλληλουχία σκανδάλων, που προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή της η αρχηγός της Κρέσιντα Ντικ, που αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον Μαρκ Ρόουλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα