ΑΘΗΝΑ
15:21
|
25.04.2024
Στην τελετή παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά απουσίαζε ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιάπωνας ναύτης δέχθηκε επίθεση σήμερα στις Νήσους του Σολομώντα κατά την διάρκεια τελετής για την 80η επέτειο της Μάχης του Γκουανταλκανάλ του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην τελετή παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Μακότο Ονίκι, και ο υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Πεένι Χενάρε.

Το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio New Zealand ανέφερε ότι το θύμα ήταν μέλος μιας ιαπωνικής ομάδας μέσων ενημέρωσης του πολεμικού ναυτικού και ότι μαχαιρώθηκε στο λαιμό με ένα ψαλίδι, δεχόμενο μικροτραυματισμούς. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ο φερόμενος ως δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών και ήταν ψυχικά ασταθής.

Ο ύποπτος φέρεται να έριξε τον ναύτη στο έδαφος κατά την διάρκεια της επίθεσης προτού οι ντόπιοι και το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ παρέμβουν και τον συλλάβουν. Στη συνέχεια, η αστυνομία τον απομάκρυνε και η τελετή συνεχίστηκε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

Ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα , Μανασέ Σογκαβάρε, δεν παρευρέθηκε στην τελετή, αν και ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί και ήταν καταχωρημένος στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ο Σογκαβάρε συνάντησε την Σέρμαν αργότερα, για αυτό που περιέγραψε ως «ευρείες» συνομιλίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, είναι μέλος μιας διπλωματικής αντιπροσωπείας υψηλού προφίλ που έστειλαν οι ΗΠΑ στις Νήσους του Σολομώντα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία, Καρολάιν Κένεντι.

Το ταξίδι έρχεται αφού οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για ένα σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους του Σολομώντα τον Απρίλιο, το οποίο πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική συσσώρευση στην περιοχή. Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, η Σέρμαν έχει επίσης επισκεφθεί τα έθνη του Ειρηνικού Σαμόα και Τόνγκα και σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα