ΑΘΗΝΑ
20:07
|
25.04.2024
Επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: Μαλακία μου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Ο προβολέας της Διαφάνειας πρέπει να ρίχνει εκτυφλωτικό φως στη σκηνή, όπου όλοι υποδυόμαστε τους διακριτούς μας ρόλους: εσείς μεν ότι εμπιστεύεστε τους θεσμούς, εγώ δε ότι τους υπερασπίζομαι.

Στη Δημοκρατία, όμως, όπως είπε και ο Εθνάρχης Καραμανλής, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Θα σταθώ στα δεύτερα, διότι βεβαίως από την εποχή των γενναιόδωρων εξαγγελιών έχουμε απομακρυνθεί προ πολλού.

Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι η εργαλειοθήκη μιας ευνομούμενης πολιτείας περιλαμβάνει και τις παρακολουθήσεις. Αντιλαμβάνεστε επίσης ότι η μετεωρική αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και η απομάκρυνσή μας από τις αγκυλώσεις του κρατισμού που έπνιγε την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενθαρρύνει κάθε είδους συμπράξεις και σε αυτόν τον τομέα. Αντιλαμβάνεστε, τέλος, ότι στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε πολλαπλασιάζονται οι υβριδικές απειλές, κυριότερη εκ των οποίων είστε εσείς, με τις περίεργες ιδέες που κατά καιρούς σας κυριεύουν τον νου.

Για αυτά δεν είναι σωστό να μιλάμε. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για το Predator, που ανάθεμα και αν ξέρω ποιος το προμηθεύτηκε σε αυτή τη χώρα, δεν είναι σωστό να μιλάμε για την εκτόξευση του αριθμού των επισυνδέσεων της ΕΥΠ, δεν είναι σωστό να μιλάμε για τους δημοσιογράφους Κουκάκη και Μαλιχούδη, δεν είναι σωστό να μιλάμε για τις μπίζνες του ανιψιού και μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα μου, δεν είναι σωστό να μιλάμε για τα «βαλιτσάκια» με τα οποία κρίνουν σκόπιμο να εξοπλίζονται οι μεγαλόσχημοι της χώρας και ασφαλώς δεν είναι σωστό και να προφέρουμε καν τη λέξη «Ισραήλ».

Οφείλουμε απέναντι στις εξελίξεις να οπλιστούμε με το κατάλληλο επιστημολογικό ήθος: Να αγνοείτε όσα επέλεξα να αγνοώ και εγώ. Να παραβλέψετε τη μεγάλη εικόνα, που ασφαλώς κουράζει την όραση, και να επικεντρωθούμε όλοι μαζί στην υπόθεση της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη, αφότου ευρωπαϊκός δάκτυλος κατέστησε αδύνατη την παρασιώπησή της.

Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: Μαλακία μου. Παιχνίδια αυτού του τύπου μεταξύ συμπαικτών στην πολιτική σκηνή ποτέ δεν βγαίνουν σε καλό.

Αλλά επειδή το βάθος της αυτοκριτικής μου ενδέχεται να μην σας συγκινήσει, έχω και μερικά ακόμη επιχειρήματα προς υπεράσπισή μου.

Κανείς σας, αν είχε στη διάθεσή του τέτοια εργαλεία παρακολούθησης, δεν θα αντιστεκόταν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσει εναντίον κάποιου ανταγωνιστή του. Ας μην επιδιδόμαστε λοιπόν σε ψευδή πλειοδοσία ηθικής ανωτερότητας. Πόσο μάλλον που το διακύβευμα στην υπόθεση Ανδρουλάκη ήταν η πολιτική ευστάθεια της χώρας, ενόψει της λαίλαπας της απλής αναλογικής.

Και ξέρετε κάτι; Οτιδήποτε συνέβη, όσο άστοχο και αν αποδείχθηκε, ήταν νόμιμο (τουλάχιστον από τη φάση και μετά που ο Ανδρουλάκης δεν «τσίμπησε» στο Predator). Δεν βάλαμε για το τίποτε μια εισαγγελέα με σκοτεινή διαδρομή να αερίζει την ΕΥΠ με ένα τεράστιο φύλλο συκής.

Για αυτό και οι απαντήσεις πρέπει να είναι θεσμικές. Δεν θα υπονομεύσουμε σε τέτοιους κρίσιμους, το τονίζω, καιρούς το έργο της ΕΥΠ με το μετρήσιμο (δεν ξέρετε πώς, αλλά ξέρω εγώ) εθνικό όφελος. Θα προσγειώσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, θα ασχοληθούμε με την βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας και του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, θα δώσουμε εγγυήσεις στους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς ότι το ατόπημα δεν θα επαναληφθεί και βεβαίως θα συγκροτήσουμε μιαν εξεταστική επιτροπή.

Αν νομίζετε ότι το θέμα είναι ο Ανδρουλάκης, θα κατοχυρώσουμε όσα δεν αφορούν τον Ανδρουλάκη. Και αν νομίζετε ότι το θέμα έγκειται στη παραβίαση του νόμου, θα σας αποδείξουμε πόσο βρωμερός είναι ο ίδιος ο νόμος.

Τέλος, στους ξένους φίλους και εταίρους που μας παρακολουθούν θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα ότι «επόμενη μέρα» χωρίς εμένα δεν θα υπάρξει. Τις ιδέες για κυβέρνηση ευρείας στήριξης υπό προσωπικότητα κοινής αποδοχής να τις ξεχάσουν μέχρι να τελειώσω την κατανομή του πακέτου ανασυγκρότησης. Τις βρωμιές των επαναπροωθήσεων να θυμούνται ότι τις κάναμε μαζί και δεν πρόκειται να πάρω μόνος μου τον μουτζούρη. Και τις μαγκιές για το κράτος δικαίου να τις κρατήσουν για τον Όρμπαν, αν τους παίρνει και εκεί.

Ζήτω το Έθνος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν από ΗΠΑ,Βρετανία,Καναδά

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα