ΑΘΗΝΑ
12:39
|
20.04.2024
Ακόμα και μεμονωμένα περιστατική λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης ή ηδονοβλεψίας στο δρόμο θα θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα στη Βρετανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (Crown Prosecution Service) προειδοποίησε ότι ακόμη και μεμονωμένα περιστατικά λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αδικήματα σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περί δημόσιας τάξης.

«Το να αισθάνονται ασφαλείς δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τις γυναίκες», είπε η Σιόμπαν Μπλέικ, επικεφαλής του CPS για βιασμούς και σοβαρά αδικήματα.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης ισχυρότερους νόμους για την παρενόχληση στο δρόμο. Έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση για την επέκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθιστώντας αδίκημα την πρόκληση «σκόπιμης παρενόχλησης, συναγερμού ή αγωνίας» σε κάποιον λόγω του φύλου του.

Το CPS δήλωσε ότι αποφάσισε να επανεξετάσει τις συμβουλές που δίνει στο προσωπικό του σχετικά με τους ισχύοντες νόμους λόγω της ανανεωμένης εστίασης στην ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους, μετά από περιπτώσεις όπως η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ πέρυσι.

Η νέα καθοδήγηση τονίζει ότι οι νόμοι περί δημόσιας τάξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη, ακόμη και όταν κάποιος κάνει «λιγότερο σοβαρά σχόλια» σε γυναίκες στο δρόμο.

«Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια… όπου δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι ο δράστης είχε πρόθεση να προκαλέσει παρενόχληση, συναγερμό ή αγωνία», αναφέρει η καθοδήγηση.

Σε περιπτώσεις ανεπιθύμητης επαφής στο δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αστυνομία δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι αυτό που συνέβη ήταν «σκόπιμα σεξουαλικό», αναφέρει η καθοδήγηση.

Το CPS υπογραμμίζει επίσης έναν νέο νόμο που απαγορεύει την ηδονοβλεψία την ώρα που μια γυναίκα θηλάζει ένα παιδί, αλλά και την απαγόρευση του έντονου βλέμματος σε περιπτώσεις που φαίνεται το εσώρουχο από τα ρούχα, νόμος που τέθηκε σε ισχύ το 2019.

Οι περιπτώσεις όπου οι δράστες στέλνουν πρόστυχα μηνύματα ή σεξουαλικές εικόνες μέσω bluetooth σε άτομα που βρίσκονται κοντά – θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νόμοι για την καταδίωξη και την παρενόχληση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν επανειλημμένες προσπάθειες από έναν δράστη να στοχεύσει ένα θύμα, λέει η καθοδήγηση.

Το CPS πιστεύει, επίσης, ότι μια σαφής προσέγγιση στην καταχρηστική συμπεριφορά στο δρόμο θα βοηθήσει τα θύματα να αισθάνονται πιο άνετα όταν κάνουν έναν ισχυρισμό για παρενόχληση, και δεν θα τους δημιουργείται περαιτέρω ψυχολογικό τραύμα.

«Ο νόμος είναι σαφής ότι εάν κάποιος εκτεθεί, προσπαθήσει να τραβήξει ακατάλληλες φωτογραφίες ή σας κάνει να νιώσετε ότι απειλείτε στο δρόμο, αυτά είναι εγκλήματα και δεν πρέπει να απορριφθούν», ανέφερε η επικεφαλής του CPS.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να χορεύουν σε ένα φεστιβάλ ή να περπατούν στους δρόμους χωρίς φόβο παρενόχλησης», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα