ΑΘΗΝΑ
17:12
|
26.04.2024
Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστροπαρατήρηση, συναυλίες, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις είναι μόνο μερικές από τις επιλογές ψυχαγωγίας που θα έχουμε το βράδυ της  ερχόμενης Παρασκευής, 12 Αυγούστου, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και Αθλητισμού σε δεκάδες επιλεγμένους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και μνημεία.

Ειδικότερα, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Η αφίσα των φετινών εκδηλώσεων

Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Τι σχεδιάζεται σε Αθήνα-Πειραιά

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις στο Νομισματικό Μουσείο, όπου στις 21.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση με τον τίτλο: «Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες» με την ερμηνεύτρια Ευγενία Γκρίμα, τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Δούβαλη και τον πιανίστα Νεκτάριο Διονυσάτο.

Νομισματικό Μουσείο | Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και  Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Στην ίδια εκδήλωση θα έχει φιλική συμμετοχή η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη και ο τενόρος Χρήστος Λάζος με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.».

Στο Γαλάτσι, στο ναό του Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Ένας κόσμος τραγούδια». Η ώρα έναρξης είναι στις 21.00. Το μνημείο και ο άμεσος περιβάλλων χώρος θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 17.30 το απόγευμα ως το τέλος της εκδήλωσης. Θα γίνει επίσης ξενάγηση στο μνημείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑΑΝΑΤ.

Ανοιχτή η Ομορφοκκλησιά - Παλμός

Στον Πειραιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, θα μείνει ανοικτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς κάποια εκδήλωση, από τις 20.00 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα.

Ο Πειραιάς από τη Γεωμετρική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα