ΑΘΗΝΑ
10:21
|
26.04.2024
«Η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα αιτήματα έρχονται αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην Washington Post, δήλωσε πως «Οι πιο σημαντικές κυρώσεις είναι να κλείσουν τα σύνορα – επειδή οι Ρώσοι παίρνουν τη γη κάποιου άλλου», προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θα πρέπει «να ζουν στον δικό τους κόσμο μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, έγραψε σήμερα στο Twitter ότι «η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι είναι «καιρός να τερματίσουμε τον τουρισμό από την Ρωσία τώρα».

H ομόλογός της στη Φινλανδία, Σάνα Μαρίν, δήλωσε στον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό YLE ότι «δεν είναι σωστό που ενώ η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό, βάναυσο πόλεμο στην Ευρώπη, οι Ρώσοι μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να είναι τουρίστες».

Η Εσθονία και η Φινλανδία συνορεύουν με την Ρωσία και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγόρευσε τα αεροπορικά ταξίδια από την Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να ταξιδεύουν χερσαία και στις δύο χώρες και στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι θεωρήσεις που εκδίδονται από την Φινλανδία ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης Σένγκεν, που αποτελείται από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Κανονικά, τα πρόσωπα και τα αγαθά κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ αυτών των χωρών χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν εκδίδουν πλέον θεωρήσεις σε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, η οποία προχώρησε στην κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το θέμα των θεωρήσεων για τους Ρώσους θα συζητηθεί σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 31η Αυγούστου, σύμφωνα με το YLE. «Πιστεύω ότι σε μελλοντικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το ζήτημα θα τεθεί ακόμη πιο έντονα. Η προσωπική μου θέση είναι ότι ο τουρισμός πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε η Μαρίν στον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα