ΑΘΗΝΑ
16:52
|
25.04.2024
Έως και 25% ακριβότερο το λάδι στα ράφια τους επόμενους μήνες, λόγω των κλιματικών συνθηκών σε Ισπανία και Ιταλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία, και χώρα που παράγει σχεδόν το μισό ελαιόλαδο παγκοσμίως, αλλά και στην γειτονική Ιταλία, με αποτέλεσμα την μείωση της ελαιοπαραγωγής, αναμένεται να βάλουν «φωτιά» τον ερχόμενο χειμώνα στις τιμές του ελαιολάδου.

Εκπρόσωποι της αγοράς προειδοποιούν ήδη για αυξήσεις στην τιμή της λιανικής πώλησης της τάξης του 20-25%, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, τα ήδη ταλανιζόμενα από την ακρίβεια νοικοκυριά.

Ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή ελιάς στην Ισπανία αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή της χώρας από τα 1,4 εκ. τόνους που ήταν πέρσι, στο 1 εκ, με τις συνέπειες στην τιμή να είναι ήδη ορατές καθώς τον Ιούλιο η τιμή αναφοράς για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να φτάνει σε ύψος ρεκόρ για φέτος, αυξανόμενη κατά 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην γειτονική Ιταλία που τον περασμένο μήνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε πέντε βόρειες επαρχίες, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για παραγωγή μειωμένη κατά 35% και οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευτεί σε σχέση με πέρσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα