ΑΘΗΝΑ
06:05
|
03.05.2024
Εάν η Κομισιόν «προσπαθήσει να μας σπρώξει σε τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να βγάλουμε όλα τα όπλα από το οπλοστάσιό μας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εθνικοσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει σκληρύνει σημαντικά την ρητορική της στην αντιπαράθεσή της για το κράτος δικαίου με τις Βρυξέλλες, απειλώντας να στρέψει «όλα τα κανόνια» της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν χρειαστεί να οικοδομήσει έναν συνασπισμό για να ανατρέψει την πρόεδρό της.

Εάν η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προσπαθήσει να μας σπρώξει σε τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να βγάλουμε όλα τα όπλα από το οπλοστάσιό μας» και να απαντήσουμε «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», δήλωσε ο Κριστόφ Σομπολέβσκι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Ο Σομπολέβσκι δήλωσε στο πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο ότι εάν η επιτροπή δεν αποδεσμεύσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια ανακούφισης από την πανδημία, η Βαρσοβία θα κινηθεί νομικά εναντίον των Βρυξελλών, θα ασκήσει βέτο σε πρωτοβουλίες της ΕΕ και θα συγκροτήσει συμμαχία για την απόλυση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του σώματος των επιτρόπων της.

Η απειλή έρχεται αφού ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Ιούνιο, αλλά παραμένει πρόεδρος του PiS de facto ηγέτης της Πολωνίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sieci ότι η Βαρσοβία δεν έχει «κανένα λόγο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» προς το μπλοκ.

«Έχουμε δείξει την μέγιστη καλή θέληση, αλλά οι παραχωρήσεις [μας] δεν απέδωσαν τίποτα», δήλωσε ο Κατσίνσκι, επιμένοντας ότι η Πολωνία από την πλευρά της σεβάστηκε την συμφωνία για την απόσυρση ορισμένων από τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της με αντάλλαγμα κονδύλια της ΕΕ.

«Από την πλευρά μας τηρήθηκε, από την πλευρά τους δεν τηρήθηκε», υποστήριξε. «Ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα. Έπρεπε να προσπαθήσουμε, έστω και μόνο για να καταστήσουμε σαφές το ζήτημα. Και σήμερα είναι σαφές – ο καθένας μπορεί να δει το νόημα του παιχνιδιού».

Η Βαρσοβία έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μια διαμάχη με την επιτροπή για την αποδέσμευση των κονδυλίων ανάκαμψης, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν από την Πολωνία να εκπληρώσει μια σειρά από «ορόσημα» ενός κράτους δικαίου προτού απελευθερωθούν οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια.

Η πολωνική κυβέρνηση, οι δικαστικές αλλαγές της οποίας θεωρείται ευρέως ότι έχουν ακρωτηριάσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας κατά παράβαση των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκλεισε τον περασμένο μήνα ένα αμφιλεγόμενο πειθαρχικό σώμα για τους δικαστές.

Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το σώμα θα αντικατασταθεί απλώς από ένα νέο, εξίσου πολιτικά ελεγχόμενο όργανο, ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Πολωνία δεν έχει ακόμη σημειώσει αρκετή πρόοδο για να δικαιολογήσει την αποδέσμευση μιας πρώτης δόσης κεφαλαίων.

Ο Κατσίνσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει περαιτέρω μέτρα για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της επιτροπής, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι θέλουν να «διαλύσουν το κράτος δικαίου στην Πολωνία» και να την αναγκάσουν «να υποταχθεί πλήρως στη Γερμανία».

Η Πολωνία «δεν χωράει στα γερμανορωσικά σχέδια για την διακυβέρνηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Κατσίνσκι, υποστηρίζοντας ότι η πολωνική αντιπολίτευση συνωμοτούσε με τις Βρυξέλλες και άλλες ξένες δυνάμεις «για να προσπαθήσει να πάρει την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας και να μας ληστέψει».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Πολωνών ψηφοφόρων υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι η ολοένα και πιο επιθετική στάση του PiS θα οδηγούσε τελικά στην εκδίωξη της χώρας από το μπλοκ.

«Κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά έναν άνθρωπο που, αντί για μεγάλα κεφάλαια, προτιμά να δώσει στους Πολωνούς φτώχεια, ανομία, καταστροφή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και… #Polexit», έγραψε στο Twitter ο Γκρεγκόρζ Σχετίνα της αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας Πολιτών. «Σύμβολο τρέλας και παρακμής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα