ΑΘΗΝΑ
12:44
|
04.05.2024
Αρνείται η Τεχεράνη τους δυτικούς ισχυρισμούς πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που θα συλλέγει, για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας δορυφόρος υψηλής ανάλυσης ιρανικής ιδιοκτησίας εκτοξεύτηκε στο διάστημα από βάση στο Καζακστάν με ρωσικό πύραυλο, εν μέσω εικασιών για τις χρήσεις του.

Ο δορυφόρος τηλεπισκόπησης Καγιάμ, τον οποίο το Ιράν έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει για μη στρατιωτικούς σκοπούς, εκτοξεύτηκε με επιτυχία σήμερα Τρίτη, στις 08:52 π.μ. ώρα Μόσχας, από τη διαστημική βάση Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Washington Post επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο προκειμένου να ενισχύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από την ρωσική Roscosmos, αλλά και από την Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία (ISA), η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο του δορυφόρου «από την πρώτη μέρα».

Η ISA είπε ότι τα δεδομένα που λαμβάνονται από τον δορυφόρο θα κρυπτογραφούνται και θα ελέγχονται από μια ομάδα Ιρανών μηχανικών και επιστημόνων στο Ιράν και «καμία άλλη χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές όλη αυτή τη διαδικασία».

Ο οργανισμός τόνισε επίσης ότι οι εικόνες από τον Καγιάμ, θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τις «ικανότητες διαχείρισης και σχεδιασμού» σε διάφορους κλάδους όπως η γεωργία, οι φυσικοί πόροι, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, η διαχείριση καταστροφών και η παρακολούθηση των ιρανικών συνόρων.

Η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου αποτελεί ορόσημο στη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, τόνισε ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν Ίσσα Ζαρεπούρ, έκανε λόγο για την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στη διαστημική βιομηχανία.

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι το στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα της χώρας είναι ξεχωριστό, με τον υπουργό να προσθέτει ότι «οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας θα ακολουθήσουν τις δικές τους αποκλειστικές ατραπούς τεχνικά για τις δικές τους ανάγκες».

Εκτός από τον δορυφόρο Καγιάμ, τοΙράν έχει εκτοξεύσει δύο ακόμα δορυφόρους στο διάστημα, με την δεύτερη εκτόξευση να πραγματοποιείται τον περασμένο Μάρτιο, ενώ σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έναν ακόμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία νωρίς τα ξημερώματα

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα