ΑΘΗΝΑ
22:47
|
08.05.2024
Gentrification με ΜΑΤ: Η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αμφισβήτηση των Εξαρχείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την κατασκευή νέου σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, που ξεκίνησε σήμερα υπό την προστασία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, πήρε θέση το ΜέΡΑ25 κάνοντας λόγο για στρατηγική απόφαση προκειμένου εκτός από τα δέντρα και τον ελεύθερο χώρο να ισοπεδωθεί και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της πλατείας, καταγγέλλοντας ότι ήταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν άδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού.

«Μετά το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό. Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία;», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τη λύση έδωσε το Μετρό», απαντά το ΜέΡΑ25. «Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος, η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της Πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της Μπλέ Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα.»

«Έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής «άλωσης» της Πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην Πλατεία Εξαρχείων, ΦΥΣΙΚΑ συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της «ανάπτυξης», του gentrification και του airBnB», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα