ΑΘΗΝΑ
11:06
|
19.04.2024
Σύμφωνα με το Γραφείο του πρωθυπουργού, η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να φιλοξενήσει τους Αγώνες του Ειρηνικού και να πραγματοποιήσει εκλογές το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα υπέβαλε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την αναβολή των εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση των Αγώνων του Ειρηνικού στη χώρα τον Νοέμβριο του 2023. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μανασέ Σογκαβάρε δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι Νήσοι του Σολομώντα δεν διαθέτουν τους πόρους για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες του Ειρηνικού και να πραγματοποιήσουν εκλογές το 2023.

Οι εθνικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και το κοινοβούλιο πρόκειται να διαλυθεί τον Μάιο του 2023. Το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής εχθές επιδιώκει να τροποποιήσει το σύνταγμα και να αναστείλει την διάλυση του κοινοβουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Η τροποποίηση του συντάγματος απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου.

«Υπάρχει ανησυχία στις εκκλησίες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες», δήλωσε ο Ντάγκλας Μάραου, γραμματέας Τύπου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μάθιου Γουέιλ, προσθέτοντας ότι είναι «ανοησία» η τροποποίηση του συντάγματος για μια αθλητική εκδήλωση δύο εβδομάδων. «Έχουν γίνει διαβουλεύσεις και η αρνητική απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής», ανέφερε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, που βρέθηκε εχθές στις Νήσους του Σολομώντα μαζί με μια διπλωματική αντιπροσωπεία υψηλού προφίλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και τα έθνη του Ειρηνικού «θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά για να δουν τι θα συμβεί εδώ».

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν εκφράσει βαθιά ανησυχία για ένα σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους του Σολομώντα τον Απρίλιο, το οποίο πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική συσσώρευση στην περιοχή. Η Χονιάρα και το Πεκίνο έχουν αρνηθεί ότι το σύμφωνο θα επιτρέψει την δημιουργία κινεζικής στρατιωτικής βάσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα