ΑΘΗΝΑ
03:15
|
25.04.2024
Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, ενέχει κινδύνους για το ήδη αδυνατισμένο κήτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η λευκή φάλαινα μπελούγκα η οποία έχασε τον δρόμο της και παρέμενε εγκλωβισμένη στον Σηκουάνα στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέ στη βόρεια Γαλλία από τις 2 Αυγούστου, ανασύρθηκε σήμερα το πρωί από εξειδικευμένα συνεργεία και ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, μετά από έξι ώρες προσπαθειών στις οποίες συμμετείχαν 24 δύτες και δεκάδες διασώστες, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται πολύ ανησυχητική, ανασύρθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

Η Μπελούγκα, μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά και η παρουσία της στον Σηκουάνα χαρακτηρίζεται εξαιρετική, αναμένεται να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο», διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν, πριν από την έναρξη της λεπτής επιχείρησης.

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) ετοιμάστηκε για την υποδοχή της φάλαινας, που θα μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση της υγείας της και να οργανωθεί η επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα.

Παραμένει άγνωστο γιατί το συγκεκριμένο κήτος απομακρύνθηκε τόσο πολύ από το φυσικό του περιβάλλον, δεδομένου ότι συναντάται συνήθως σε αρκτικά και υποαρκτικά νερά, καθώς και στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, στο Κεμπέκ του Καναδά.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα