ΑΘΗΝΑ
16:01
|
07.05.2024
Ο 45χρονος Ιρανός κατηγορείται ως ο αρχιτέκτονας σχεδίου εξόντωσης του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 45χρονος Ιρανός Σαχράμ Πουρσαφί, (γνωστός αλλιώς και ως Μehdi Rezayi) καταζητείται από σήμερα από τις αρχές του FBI στις ΗΠΑ ως πιθανός εκτελεστής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης με αποστολή την φυσική εξόντωση του Τζον Μπόλτον, που διετέλεσε πρώην συμβούλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως δίνεται αμοιβή 250.000 δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες για την σύλληψη του Πουρσαφί.

Λίγη ώρα αργότερα σε δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μάθιου Όλσεν απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τον 45χρονο Ιρανό κατηγορώντας τους Ιρανούς πολιτικούς ηγέτες πως είναι «ψεύτες, τρομοκράτες και εχθροί των ΗΠΑ».

Ωστόσο, αργότερα απόψε, ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη διπλωματική διαπραγμάτευση με το Ιράν οι κατηγορίες σε βάρος ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Κατά τη γνώμη μας, δεν θα πρέπει» δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ανεξάρτητα από την αμερικανική διπλωματία με το Ιράν.

Γιατί καταζητούν τον Πουρσαφί

Ο Πουρσαφί φέρεται πως είχε κίνητρο να σχεδιάσει τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον θεωρώντας τον ένας από τους βασικούς υπαίτιους για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και διοικητή των Φρουρών της Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμάνι τον Ιανουάριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής φέρεται πως ζήτησε από έναν κάτοικο των ΗΠΑ να φωτογραφίσει τον Μπόλτον υπό το πρόσχημα πως χρειαζόταν τις φωτογραφίες του για ένα νέο βιβλίο. Ο πολίτης αυτός στη συνέχεια σύστησε τον Πουρσαφί σε έναν μυστικό πληροφοριοδότη του FBI θεωρώντας πως θα μπορούσε να προσφέρει τις φωτογραφίες που ήθελε ο Ιρανός έναντι αμοιβής. Στη συνέχεια ο Πουρσαφί φέρεται πως ήρθε σε επαφή με τον πληροφοριοδότη προσφέροντάς του ως 300.000 δολάρια με αντάλλαγμα την πρόσληψη πληρωμένου δολοφόνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα