ΑΘΗΝΑ
11:02
|
30.03.2023
Κρίσιμος εκτιμάται ο Ιανουάριος, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες συμπέσουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδεχομένως θα συμπέσουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο, μετέδωσε χθες το Bloomberg.

Το έλλειμμα ηλεκτρικής ισχύος μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης όταν αυτή κορυφωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναφορικά «με τη χειρότερη περίπτωση εξέλιξης της κατάστασης», ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από την καύση άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο χειρότερο σενάριο εξέλιξης των πραγμάτων, με θερμοκρασίες μικρότερες των μέσων τιμών και μειωμένες εισαγωγές ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η Βρετανία είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτεθειμένη για ένα τετραήμερο τον Ιανουάριο, οπότε και ενδέχεται να χρειαστεί η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Εκτός από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, ενδέχεται να πληγούν και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες εάν η ηλεκτρική ενέργεια μειωθεί, καθώς οι αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς χρήστες ενέργειας, αναφέρουν πηγές.

Πηγές του υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «κάθε ενδεχόμενο» με βάση «κατασκευασμένα σενάρια», τα οποία όμως είναι απίθανο να υλοποιηθούν λόγω του «υψηλά ασφαλούς και ποικίλου φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και του ηλεκτρικού συστήματος».

Η αναφορά του Bloomberg συμπίπτει με την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά μακρόχρονης ύφεσης, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού που αγγίζει το 13%. Ωστόσο, η οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση εμποδίστηκε από την εσωτερική κούρσα μεταξύ των Συντηρητικών για την εκλογή νέου πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο περιορίζοντας τη χρήση του και να αυξήσουν τα αποθέματά τους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που προειδοποιούν αναφορικά με διαφορετικές αντιδράσεις αντιμετώπισης των εξελίξεων, έχοντας από τη μία μεριά την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και από την άλλη μεριά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ρίσι Σούνακ που διεκδικούν την πρωθυπουργία.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρηματικές οργανώσεις και πολιτικοί έχουν καλέσει την Τρας και τον Σούνακ να ξεκαθαρίσουν πώς θα βοηθήσουν τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν μία νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 82% τον Οκτώβριο.

Πηγή: Reuters, Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ φοβούνται μια έρευνα του ΟΗΕ για τους Nord Stream

Η κρίση στην Ουκρανία δεν αφορά την Ουκρανία  

Και δεύτερη άδεια πώλησης τεχνητού κρέατος στις ΗΠΑ

Στο «τελικό τους στάδιο» οι συνομιλίες Μόσχας-Πεκίνου για νέο αγωγό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα