ΑΘΗΝΑ
10:51
|
19.04.2024
Ενώ ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ταξιδεύει στη Νοτιοανατολική Ασία, ο διάδοχός του έχει επιδοθεί στην καταστολή των διαμαρτυριών στη Σρι Λάνκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος στην Ταϊλάνδη για προσωρινή διαμονή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.

Ο Ρατζαπάκσα εγκατέλειψε το νησιωτικό έθνος του τον περασμένο μήνα εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών κατά την διάρκεια των οποίων χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία και το γραφείο του. Διέφυγε αρχικά στις Μαλδίβες και έπειτα στη Σιγκαπούρη, όπου και παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

Ο Ρατζαπάκσα αναμένεται να αποχωρήσει από την Σιγκαπούρη, η κυβέρνηση της οποίας δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν του έχει παραχωρήσει άσυλο, και να κατευθυνθεί αύριο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Τανί Σανγκράτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι ο Ρατζαπάκσα κατέχει διπλωματικό διαβατήριο που του επιτρέπει την είσοδο στη χώρα για 90 ημέρες. «Η είσοδος στην Ταϊλάνδη από τον πρώην πρόεδρο της Σρι Λάνκα είναι για προσωρινή διαμονή», δήλωσε ο Σανγκράτ. «Η πλευρά της Σρι Λάνκα μας ενημερώνει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση για πολιτικό άσυλο στην Ταϊλάνδη και θα ταξιδέψει σε άλλη χώρα μετά», πρόσθεσε.

Ο διάδοχος του Ρατζαπάκσα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, έχει προτείνει στον πρώην πρόεδρο να μην επιστρέψει στη Σρι Λάνκα στο εγγύς μέλλον. «Δεν πιστεύω ότι είναι η ώρα να επιστρέψει», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal την 31η Ιουλίου.

Αφού ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της Σρι Λάνκα, ο Βικρεμεσίνγκε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 18η Ιουλίου, παραχωρώντας σαρωτικές εξουσίες στον στρατό και υποσχόμενος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή εναντίον των «ταραχοποιών». Το κοινοβούλιο επικύρωσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 27η Ιουλίου.

Έκτοτε, η αστυνομία συνεχίζει να καταδιώκει και να εκφοβίζει ηγετικές φυσιογνωμίες των διαμαρτυριών, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις και προκαλώντας την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών, που σε δήλωσή τους ανέφεραν την Δευτέρα ότι «Καταδικάζουμε την πρόσφατη και συνεχιζόμενη κατάχρηση τέτοιων μέτρων για την παραβίαση της νόμιμης άσκησης των δικαιωμάτων στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και της έκφρασης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα