ΑΘΗΝΑ
02:24
|
20.04.2024
Ο Ζαν-Μαρκ Καμπούντ, πρώην συνεργάτης του προέδρου και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λ.Δ του Κονγκό συνελήφθη για περιφρόνηση του προέδρου του κράτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ζαν-Μαρκ Καμπούντ, το πρώην δεξί χέρι του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης ,συνελήφθη την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, κατά τη διάρκεια διαμάχης σχετικά με μια παρατήρηση για το άλλοτε αφεντικό του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και νυν βουλευτής είχε μια διαμάχη με τον πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι νωρίτερα αυτό το έτος, μετά από την οποία ίδρυσε το δικό του πολιτικό κόμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται υπό έρευνα για κατηγορίες που δεν έχουν διευκρινιστεί από τις αρχές. Οι δικηγόροι του λένε ότι κατηγορείται για περιφρόνηση του αρχηγού του κράτους, τον οποίο αποκάλεσε «κίνδυνο» σε μία από τις πολλές ομιλίες του.

Η δικηγόρος του Καμπούντ, Ενριέτ Μπονγκουαλάνγκα, δήλωσε ότι ο εντολέας της συνελήφθη την Τρίτη μετά από ακρόαση στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

«Δεν σεβάστηκαν τη διαδικασία. Σήμερα ήρθαν μετά την ακρόαση και τον (συνέλαβαν) παρά την (κοινοβουλευτική) ασυλία του», δήλωσε η δικηγόρος του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει ερωτηθείς για τη σύλληψη.

Αστυνομική πηγή είπε ότι ο Καμπούντ μεταφέρθηκε στην κεντρική φυλακή Μακάλα στην πρωτεύουσα της Λ.Δ. του Κονγκό, Κινσάσα.

Ο Καμπούντ υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία πίσω από την άνοδο του Τσισεκέντι στην εξουσία και η επίδρασή του έχει αναδείξει τα ρήγματα στην ηγεσία της αφρικανικής χώρας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αβεβαιότητα για το μέλλον του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιερής Ένωσης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Σε μια δήλωση σχετικά με τη διαδικασία της περασμένης εβδομάδας, ο Καμπούντ είπε ότι η έρευνα εναντίον του είναι η απόδειξη ότι τα ιδρύματα της Λ.Δ. του Κονγκό τα εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. «Η καταπολέμηση του καθεστώτος Τσικεσέντι είναι απόλυτη αναγκαιότητα για μένα, ανεξάρτητα από το τίμημα που πρέπει να πληρώσω», έγραψε στο Twitter. Εκτιμάται ότι ο Καμπούντ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα