ΑΘΗΝΑ
21:27
|
24.04.2024
Στόχος του νέου σχεδίου ανάπτυξης θεωρείται η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της «Περιβόλας»  στη ζώνη της UNESCO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου σε μία έκταση περίπου 18 στρεμμάτων με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος του νέου σχεδίου ανάπτυξης θεωρείται η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της «Περιβόλας»  στη ζώνη της UNESCO προκειμένου παράλληλα τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα των νεωρίων να συνδεθούν με τους μεσαιωνικούς κήπους του Καστέλλου, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη μεσαιωνική πόλη.

Πρόκειται για χώρο 18 στρεμμάτων στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης, που διασώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα χιλιετιών, αλλά ως σήμερα είναι αποκομμένος από την πόλη της Ρόδου.

Αναπτύσσεται σε πέντε διακριτά επίπεδα περιλαμβάνοντας κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων -τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, με τις διασταυρούμενες οδούς-, αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτήρια, όπως το ιπποτικό Νομισματοκοπείο (Zecca), με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο) και τον περίφημο Κήπο του Κυβερνήτη των χρόνων της ιταλοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΠΟΑ, στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στο χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα», θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστα παραμένουν εν πολλοίς τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη δημιουργία «νέων» χώρων «αναψυχής» σε ένα διαχρονικό χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα