ΑΘΗΝΑ
04:32
|
25.04.2024
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδιάζεται να γίνει η σκιά μας και να μας «σκανάρει» παίζοντας τον γιατρό σε ρόλο «Μεγάλου Αδελφού». Ή και το αντίστροφο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία αναμένονται σαρωτικές. Σε λιγότερο από τριάντα χρόνια ο προσωπικός φάκελος υγείας σχεδιάζεται να είναι ενσωματωμένος με μικροτσίπ σε εκατομμύρια ανθρώπους και να έχει διαδραστική επικοινωνία με οικιακές συσκευές.

Έτσι κάνοντας για παράδειγμα το πρωινό ντους θα υποβάλλεσαι αυτόματα σε διαγνωστικές εξετάσεις  (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που γίνονται σήμερα σε αξονικούς τομογράφους) ενώ στον καθρέπτη του μπάνιου θα βλέπεις στη στιγμή τα αποτελέσματα των εξετάσεων, την πίεση και το σωματικό βάρος αλλά και τη συνταγογράφηση των απαιτούμενων ημερήσιων δόσεων βιταμινών και φαρμάκων κάνοντας ουσιαστικά αχρείαστες τις περισσότερες, εάν όχι όλες, επισκέψεις στους γιατρούς.

Το σενάριο γύρω από την αυτοματοποίηση και τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων που θα τροφοδοτεί συνεχώς ένα νέο «χρηματιστήριο» εμπορευματοποίησης της υγείας παρουσιάστηκε με αρκετές λεπτομέρειες σε Αραβική Συνδιάσκεψη για θέματα υγείας στο Διεθνές Εμπορικό Κέντρο του Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2021, και επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο από Εμιρατινούς δημοσιογράφους, προκαλώντας ανάμικτες εντυπώσεις.

Αφενός θετικές για τα πιθανά επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας αφετέρου αρνητικές για την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού πολιτών από έναν αόρατο «Μεγάλο Αδελφό» σε ρόλο «γιατρού»-επιχειρηματία σε θέματα υγείας με άγνωστές «σκοτεινές» συνέπειες γύρω από ένα ευαίσθητο τομέα δεδομένων.

Οι ειδικοί επιστήμονες και τεχνολόγοι που παρουσίασαν τα πιθανά σενάρια συνταρακτικών αλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών υγείας με την εκτεταμένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έκρυψαν το ενδεχόμενο τα προσωπικά δεδομένα υγείας να εξελιχθούν μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια σε χρυσωρυχείο «Ελ Ντοράντο». Ήδη τα ψηφιακά προσωπικά δεδομένα υγείας  ως το 2025 θα έχουν αξία περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και ως το 2028 τουλάχιστον 5 δις δολάρια.

 Αν πιστέψουμε την Ρεενίτα Ντας, αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων Frost & Sullivan, τότε ως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε ο τομέας των υπηρεσιών υγείας θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός ενώ τα υποδόρια μικροτσίπ θα θεωρούνται ζήτημα ρουτίνας και όχι αφορμή για μαχητικές αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων ανάμεσα σε φίλους και πολέμιους της τεχνολογίας.

Τα μικροτσίπ, λοιπόν, σύμφωνα με την Ρεενίτα Ντας, θα είναι «ο δρόμος του μέλλοντος» και το «διαβατήριο για την ζωή σου αφού εκεί θα καταγράφονται τα πάντα: η εργασία, η υγεία και ο,τιδήποτε κάνεις»…

Η ίδια πάντως φρόντισε να παρουσιάσει «γλυκά και απαλά» τις εφαρμογές μίας τέτοιας τεχνολογίας στον τομέα της υγείας αποσιωπώντας όλες τις εύλογα σκοτεινές πλευρές που θα είχε η εκτεταμένη χρήση της στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η ίδια προβλέπει πως τα κινητά τηλέφωνα θα εξαφανιστούν καθώς η τεχνολογία των επικοινωνιών θα είναι κυριολεκτικά ενσωματωμένη πάνω μας και θα συνδέεται με το λεγόμενο «Ίντερνετ των πραγμάτων» («Internet of Things» που θα απαρτίζεται από συσκευές που θα συνδέονται με το Ίντερνετ  και θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με εμάς).

Why Artificial Intelligence Needs to Be Balanced With Human Intelligence In  HR – Technology Signals

«Οι περισσότερες δουλειές που κάνει ένα τηλέφωνο θα γίνονται από το μικροτσίπ που θα είναι ενσωματωμένο στα σώματά μας. Θα μπορείς να βλέπεις τα νέα της μέρας, να κοιτάς τα ραντεβού ή οτιδήποτε σχετικό μόνο που θα σου μεταφέρονται μέσω του νευρικού και οπτικού συστήματος… Το τσιπ θα μας ξυπνά ήρεμα αντί για τον άχαρο, δυνατό ήχο του ξυπνητηριού…Ενώ αυτόματα θα δίνεται εντολή στην αυτόματη καφετιέρα να ετοιμάζει τον καφέ σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας πριν καλά-καλά σηκωθούμε από το κρεβάτι».

Το γνωστό δίλημμα «ελευθερία ή άνεση» θα είναι μόνο ένα από τα μυριάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα