ΑΘΗΝΑ
06:46
|
25.04.2024
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε πως για τις εκρήξεις που έπληξαν χθες ρωσική βάση στην Κριμαία ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην χώρα του ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωσή της. «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στις εκρήξεις που έπληξαν εχθές μια ρωσική αεροπορική βάση στην χερσόνησο της Κριμαίας σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα εννιά,  ωστόσο μίλησε εκτενώς για τη χερσόνησο, λέγοντας ότι «Αυτός ο ρωσικός πόλεμος… ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία – με την απελευθέρωσή της».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι για τις εκρήξεις στην αεροπορική βάση Σάκι ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις. «Αυτή ήταν μια αεροπορική βάση από την οποία απογειώνονταν τακτικά αεροπλάνα για επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας», ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν προσδιόρισε τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, λέγοντας μόνο ότι «χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή αποκλειστικά ουκρανικής κατασκευής».

Ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στην επίθεση ενεπλάκησαν δυνάμεις ανταρτών πιστές στην κυβέρνηση στο Κίεβο, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν αυτές οι δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση ή βοήθησαν τις τακτικές ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες να στοχεύσουν την βάση.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν και αναθεωρήθηκαν από τους New York Times δείχνουν ότι ένα σύννεφο καπνού υψωνόταν από την αεροπορική βάση λίγο πριν τις εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τί τις προκάλεσε. Επιπλέον, βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουλάχιστον ένα πολεμικό αεροπλάνο Su-24M ολοσχερώς κατεστραμμένο στην άσφαλτο της βάσης.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία από την Ουκρανία θα προκαλέσει ισχυρή απάντηση από την Μόσχα. Τον περασμένο μήνα, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ότι εάν η Ουκρανία στοχεύσει την Κριμαία θα ακολουθήσει «η Ημέρα της Κρίσης».

Δημόσια, ουκρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν την εμπλοκή του ουκρανικού στρατού. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν μπόρεσε να «προσδιορίσει την αιτία της έκρηξης» και πρότεινε στο προσωπικό της βάσης να τηρεί τους κανονισμούς απαγόρευσης του καπνίσματος.

«Το μέλλον της Κριμαίας είναι να είναι ένα μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας, ένα εθνικό πάρκο με μοναδική φύση και ένα παγκόσμιο θέρετρο, όχι μια στρατιωτική βάση για τρομοκράτες», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας. «Είναι μόνο η αρχή».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την πυροδότηση αποθηκευμένων πυρομαχικών στη βάση. Ενώ το υπουργείο δεν έκανε εικασίες σχετικά με το εάν οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εμπλέκονται, η απόφαση του αρχηγού της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, να ανεβάσει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κίτρινο υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν για την ασφάλεια στη χερσόνησο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα