ΑΘΗΝΑ
09:26
|
19.04.2024
Έξι αστυνομικοί και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές διαδηλώσεις στη Φρίταουν, με τον πρόεδρο να κηρύσσει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους μετά από μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν, ανακοίνωσε το προσωπικό του κεντρικού νεκροτομείου της πόλης την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υπήρξαν θάνατοι, αλλά δεν είπε πόσοι, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και έκαψαν λάστιχα στους δρόμους λόγω της απογοήτευσής τους για την επιδείνωση της οικονομικής δυσπραγίας της αφρικανικής χώρας και άλλα σχετικά με την ύφεση ζητήματα.

Ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις διατάχθηκαν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Φρίταουν, τρεις στη βόρεια πόλη Καμάκβιε και ένας στη βόρεια πόλη Μακένι, δήλωσε στο Reuters ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, Γουίλιαμ Φάγια Σέγιου.

Η χώρα της δυτικής Αφρικής, η οποία παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την κρίση καυσίμων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 3 μ.μ. τοπική ώρα (15:00 GMT) σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Ως κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε κάθε πολίτη της Σιέρα Λεόνε. Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ατυχές και θα διερευνηθεί πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος Τζούλιους Μααντα Μπίο στο Twitter.

Εκτός από τα τρία πτώματα στο νεκροτομείο της πρωτεύουσας, ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε ένα άλλο πτώμα πολίτη και άμαχου σε δρόμο στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία του ειδησεογραφικού πρακτορείου με τον αρχηγό της αστυνομίας και τον εκπρόσωπό της για κάποιο σχόλιο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκαν από το Reuters δείχνουν μεγάλα πλήθη διαδηλωτών και σωρούς από καμένα λάστιχα σε γειτονιές της Φριτάουν. Άλλα πλάνα δείχνουν μια ομάδα νεαρών ανδρών να πετούν πέτρες σε δρόμο που έχει κατακλυστεί από τα σύννεφα καπνού.

«Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι για το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας που είναι άρρωστο, τις καθημερινές αυξήσεις των τιμών και την οικονομική δυσπραγία», δήλωσε ο Ντανιέλ Άλφα Καμαρά, φοιτητής πανεπιστημίου.

Μετά από εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που οδήγησαν σε έξι θανάτους, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα.

«Η κυβέρνηση κηρύσσει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα», είπε. «Ο τομέας της ασφάλειας έχει εξουσιοδοτηθεί να εφαρμόσει πλήρως αυτήν την οδηγία».

Το περιφερειακό πολιτικό και οικονομικό μπλοκ ECOWAS δήλωσε ότι καταδικάζει τη βία και κάλεσε σε μια ανάρτησή του στο Twitter «όλοι να υπακούουν στον νόμο και την τάξη και να εντοπιστούν οι δράστες της βίας και να οδηγηθούν ενώπιον του νόμου».

Η δυσαρέσκεια βράζει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αντιληπτής έλλειψης κυβερνητικής υποστήριξης για τους απλούς ανθρώπους που αγωνίζονται, δήλωσε ο Αγκουστίν Σορί- Σενγμπέ Μαρρά, συνταγματικός δικηγόρος και ακτιβιστής της διακυβέρνησης.

«Υπήρξε λίγη ενσυναίσθηση από την κεντρική κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους ότι τους αντιλαμβάνονται πως υποφέρουν και ότι καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολοι οικονομικοί καιροί», είπε στο Reuters.

Η μακροχρόνια απογοήτευση έχει επίσης επιδεινωθεί από την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών στη Σιέρα Λεόνε, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των περίπου 8 εκατομμυρίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το διαδικτυακό παρατηρητήριο NetBlocks είπε ότι η Σιέρα Λεόνε αντιμετώπισε σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με τη συνδεσιμότητα σε εθνικό επίπεδο να αγγίζει μόλις το 5%.

Την Τρίτη, ο συντονιστής Εθνικής Ασφάλειας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να στηρίξουν την αστυνομία από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, προειδοποιώντας για μια «δυνητικά ασταθή κατάσταση ασφάλειας», σύμφωνα με μια εσωτερική επιστολή που κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα