ΑΘΗΝΑ
01:07
|
27.04.2024
Η αγριόγατα καρακάλ της Τανζανίας με τη λεία της, ένα φλαμίνγκο, είναι η «νικήτρια» εικόνα στον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό της άγριας φύσης για το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η αγριόγατα και το έπαθλό της» από τον Αμερικανό φωτογράφο Ντένις Στόγκσντιλ, επικράτησε των 8.000 υποψηφιοτήτων από όλο τον κόσμο στον ετήσιο  φωτογραφικό διαγωνισμό της άγριας φύσης για το 2022. «Αυτή είναι η φύση σε όλη της την αγριότητα», λέει στο BBC ο Γουίλ Νίκολς, ιδρυτής του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού TTL.

«Το καρακάλ είναι μούσκεμα από το κυνήγι των φλαμίνγκο μέσα στα νερά, αλλά κατάφερε να βγει νικητής», προσθέτει. Η φωτογραφία του Ντένις Στόγκσντιλ αναδείχθηκε επίσης πρώτη στην κατηγορία «Συμπεριφορά των ζώων».

Στην ίδια κατηγορία ξεχώρισε στη δεύτερη θέση η φωτογραφία του Μάικλ Σνέντικ, ο οποίος απαθανάτισε έναν αφρικανικό ελέφαντα τη στιγμή που ξεφυσά ένα σύννεφο σκόνης από την προβοσκίδα του. Και αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Τανζανία κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Κρατήρας Νγκορονγκόρο.

Κατηγορία «Φωτογραφικές παγίδες»

«Η κάμερά μου είχε ρυθμιστεί στο μηχανικό κλείστρο, κλίκαρα σαν τρελός – μια συναρπαστική στιγμή», λέει ο νικητής αυτής της κατηγορίας Τζόφρι Ρέινοντ. Στην περιοχή Γιουκόν του Καναδά,  ένα μοναδικό φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο. Οι αρκούδες θα παγώσουν τη γούνα τους και θα μείνουν έξω στη φύση μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους -30 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από «κάμερα παγίδα» που είχε στηθεί στις όχθες ενός ποταμού, δύο ημέρες πριν από μια χιονοθύελλα.

Στην ίδια κατηγορία στη δεύτερη θέση συναντάμε τη λεοπάρδαλη του χιονιού του Σάσα Φονσέκα. Η λεοπάρδαλη του χιονιού σκανάρει με το βλέμμα της τις κορυφές της οροσειράς Λαντάχ της Ινδίας προς αναζήτηση της λείας της. Ο Φονσέκα εξηγεί ότι καιροφυλακτούσε τρία ολόκληρα χρόνια στις πλαγιές των Ιμαλαΐων της Ινδίας για να απαθανατίσει αυτή τη στιγμή.

Κατηγορία: «Τοπία»

«Η φύση αντιστέκεται» είναι ο τίτλος της φωτογραφίας του Μπέρτους Χάνεκομ, που επικράτησε σε αυτή την κατηγορία του διαγωνισμού. Είναι η στιγμή που μια καταιγίδα σαρώνει τα πάντα, αλλά ένα ηλιοτρόπιο καταφέρνει να σταθεί όρθιο στην περιοχή Καρού της Νότιας Αφρικής.

«Η λάβα» του Μάρεκ Μπιεγκάλσκι κατέκτησε τη δεύτερη θέση με την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στην Ισλανδία τον Μάρτιο του 2021.

Κατηγορία «Μικρόκοσμος»

«Το ταξίδι της νυχτοπεταλούδας» απαθανάτισε ο Τιμπόρ Λιταούσκι ενώ έπεφτε το σκοτάδι στο Ντέβον της Αγγλίας. Στη δεύτερη θέση διακρίθηκε η νυχτοπεταλούδα του Τιμ Κραμπ με τίτλο «Η κουκλίτσα με τη γύρη».

Κατηγορία «Νυχτερινός Ουρανός»

Το νυχτερινό τοπίο της Αυστραλίας από την Τζόσελιν Κόρνου κέρδισε το πρώτο βραβείο σε αυτή την κατηγορία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ένα «κλικ» του Βόρειου Σέλας στην Ισλανδία από τον Μάουρο Τρόντο.

Κατηγορία: «Υποβρύχιος κόσμος»

Το πρώτο βραβείο απενεμήθη στο «ηλιοβασίλεμα του σαλαχιού» από τον Άντι Σμιντ, ο οποίος βούτηξε στις Μαλβίδες για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

«Χαβιάρι» είναι ο τίτλος της φωτογραφίας της Τάλια Γκρέις, η οποία κέρδισε τη δεύτερη θέση σε αυτήν την κατηγορία.

Κατηγορία: «Αστική Άγρια Φύση»

«Ο λαγός της πόλης» του Γαν Πιέτσα και η «Λάμψη» της Τζόσελιν Κόρνου ξεχώρισαν σε αυτή την κατηγορία του φωτογραφικού διαγωνισμού.

Κατηγορία: «Άγρια Πορτρέτα»

«Σε βλέπω» ο τίτλος της νικήτριας φωτογραφίας του Τομάζ Σζπίλα. «Όταν ένα τεράστιο λιοντάρι σε κοιτάει κατάματα, αμέσως ξεχνάς ότι βρίσκεται μέσα στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα