ΑΘΗΝΑ
08:57
|
24.04.2024
Το chatbot της Meta λέει ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ «εκμεταλλεύεται ανθρώπους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φαίνεται πως τα προγράμματα που κατασκεύασε η δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στράφηκαν εναντίον του, σε ένα περίεργο περισταστικό που έλαβε χώρα ανάμεσα σε ανταποκριτή του BBC και στο νέο πρωτότυπο chatbox της Meta, της εταιρίας του Ζούκερμπεργκ.

Η Meta υποστηρίζει ότι το chatbot χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να συνομιλήσει για «σχεδόν οποιοδήποτε θέμα». Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, ένας δημοσιογράφος από το BBC μπήκε στη διαδικασία να «συνομιλήσει» με το πρόγραμμα, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει και τις καλύτερες απόψεις για τον κατασκευαστή του.

Ερωτηθείς τι πιστεύει το chatbot για τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας, απάντησε «η χώρα μας είναι διχασμένη και (ο Ζούκερμπεργκ) δεν βοήθησε καθόλου σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το chatbot είπε στο BBC: «Έκανε τρομερή δουλειά όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου. Με κάνει να ανησυχώ για τη χώρα μας».

Ο Ζούκερμπεργκ έχει ανακριθεί πολλές φορές από πολιτικούς των ΗΠΑ, κυρίως το 2018.

«Η χώρα μας είναι διχασμένη και δεν βοήθησε καθόλου σε αυτό», συνέχισε το chatbot.

«Η εταιρεία του εκμεταλλεύεται ανθρώπους για χρήματα και δεν τον νοιάζει. Πρέπει να σταματήσει!» υποστήριξε με έμφαση το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Meta είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το chatbot ήταν ένα πρωτότυπο και μπορεί να δώσει αγενείς ή προσβλητικές απαντήσεις.

Το chatbot, που ονομάζεται BlenderBot 3, κυκλοφόρησε στο κοινό την Παρασκευή. Το πρόγραμμα «μαθαίνει» από μεγάλες ποσότητες δημοσίως διαθέσιμων γλωσσικών δεδομένων.

Η Meta έχει επικριθεί επειδή δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τη διάδοση παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες της. Πέρυσι, μια πρώην υπάλληλος, η Φράνσις Χάουγκεν, κατηγόρησε την εταιρεία ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η εταιρία κατέχει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες κοινωνικών μέσων και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Facebook Messenger, Instagram και WhatsApp.

Ο αλγόριθμος του BlenderBot 3 αναζητά στο διαδίκτυο για να ενημερώσει τις απαντήσεις του. Είναι πιθανό οι απόψεις της για τον Ζούκερμπεργκ να έχουν «γνωστοποιηθεί» από τις απόψεις άλλων ανθρώπων που έχει αναλύσει ο αλγόριθμος.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το BlenderBot 3 είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν και θα είναι πάντα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ έ νας δημοσιογράφος του Business Insider είπε ότι το chatbot αποκάλεσε τον Μαρκ Ζούκερμπεργ «ανατριχιαστικό».

«Το να επιτρέπεται σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να αλληλεπιδρά με ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο οδηγεί σε μεγαλύτερες, πιο ποικίλες συνομιλίες, καθώς και σε πιο ποικίλα σχόλια», σχολίασε από την πλευρά της η Meta σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρίας.

Τα chatbot που μαθαίνουν από τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους μπορούν να μάθουν από την καλή και την κακή συμπεριφορά τους.

Το 2016 η Microsoft ζήτησε συγγνώμη αφού οι χρήστες του Twitter έμαθαν στο chatbot της να είναι ρατσιστικό.

Η Meta αποδέχεται ότι το BlenderBot 3 μπορεί να πει το λάθος πράγμα – και να μιμηθεί γλώσσα που θα μπορούσε να είναι «μη ασφαλής, προκατειλημμένη ή προσβλητική». Η εταιρεία είπε ότι είχε εγκαταστήσει δικλείδες ασφαλείας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα το chatbot να παραμείνει αγενές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα