ΑΘΗΝΑ
19:24
|
25.04.2024
Η πόλη, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, μετράει τις πληγές της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δέκα κτίρια στην Παλιά Πόλη της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, κατέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν μια από τις αρχαιότερες πόλεις της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να ανακοινωθούν νεκροί ή τραυματίες.

Οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της Σαναά σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη το 2014, ανακοίνωσαν ότι 80 ακόμα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χρειάζονται επείγουσα επισκευή.

Η Παλιά Πόλη της Σαναά είναι χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και η περιοχή πιστεύεται ότι κατοικείται για περισσότερες από δύο χιλιετίες.

Τα σπίτια της παλιάς πόλης έχουν αντέξει αιώνες όρθια, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, όπως αναφέρει το Associated Press, αποδείχθηκαν καταστροφικές, με αποτέλεσμα τούβλα και ξύλινα δοκάρια δημιουργούν τώρα τεράστιους σωρούς ερειπίων ανάμεσα σε κατασκευές που στέκονται ακόμα.

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι μοναδική, με θεμέλια και πρώτους ορόφους χτισμένους από πέτρα, και τα υψηλότερα επίπεδα από τούβλα, καθώς η πόλη θεωρείται ότι διαθέτει μερικές από τις πρώτες πολυώροφες κατοικίες που εμφανίστηκαν στον κόσμο.

Τα κτίρια της πόλης διαθέτουν στην πλειοψηφία τους προσόψεις από κόκκινα τούβλα διακοσμημένες με περίτεχνα μοτίβα από λευκό γύψο, ένα στυλ που έχει φτάσει να συμβολίζει τη Σαναά. Πολλά από τα σπίτια της πόλης εξακολουθούν να αποτελούν ιδιωτικές κατοικίες με κάποια από αυτά να έχουν ηλικία άνω των 500 ετών.

Σε δήλωσή του, ο Αμπντουλάχ αλ-Κάμπσι, υπουργός Πολιτισμού στη διοίκηση των Χούτι, είπε ότι οι αντάρτες συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς και αναζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση για την μακρόχρονη παραμέληση της παλιάς πόλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα