ΑΘΗΝΑ
14:05
|
20.04.2024
Ασθένησε και ο ίδιος λέει η αδελφή του, που υποστηρίζει ότι η πανδημία ξέσπασε από μολυσμένα με τον ιο φυλλάδια προερχόμενα από τη Νότια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακήρυξε χθες Τετάρτη τη «νίκη» της χώρας του επί της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες που δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση ασθενούς «με πυρετό», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ, ενώ η αδελφή του νεαρού ηγέτη, Κιμ Τζο Γιονγκ, είπε πως και εκείνος είχε πυρετό, εξαίροντας τις προσπάθειές του και απειλώντας τη Νότια Κορέα, στην οποία προσάπτει το ξέσπασμα της επιδημία στη χώρα της, με «θανάσιμα αντίποινα».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έδωσε εντολή να αρθούν τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης τη πανδημίας που επέβαλε τον Μάιο, προσθέτοντας πως η χώρα του πρέπει να διατηρήσει «ατσάλινο φραγμό» κατά της επιδημίας και να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή της «ως το τέλος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο αρχηγός του κράτους, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με επαγγελματίες του τομέα της υγείας και επιστήμονες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «νίκη» επί της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά στον κόσμο το μεγαλείο του κράτους μας, την αδάμαστη επιμονή του λαού μας και τα εθνικά έθιμά μας για τα οποία είμαστε υπερήφανοι», πάντα κατά το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα, από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020, μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στη γειτονική Κίνα, καυχιόταν για καιρό ότι μπόρεσε να αποκρούσει την πανδημία. Όμως στις 12 Μαΐου, παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε εξέλιξη ξέσπασμα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε προσωπικά τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, διαπιστώθηκαν 4,8 εκατ. μολύνσεις από τα τέλη του Απριλίου αλλά μόλις 74 θάνατοι, με άλλα λόγια ο επίσημος δείκτης θνητότητας είναι 0,002%, παρότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Κορέας είναι γνωστά για την χρόνια έλλειψη εξοπλισμού και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας. Στη χώρα δεν είναι διαθέσιμη καμία θεραπεία κατά της COVID-19, ούτε εμβόλιο.

Η γειτονική Νότια Κορέα, με αξιοζήλευτο σύστημα υγείας και υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει δείκτη θνητότητας 0,12%.

Ειδικοί τονίζουν ότι τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ είναι ανεπαρκή και αναξιόπιστα. Ελλείψει τεστ, δεν δημοσιοποιούνταν καν πόσα ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζο Γιονγκ ανέφερε πως ο αδελφός της, «παρότι ήταν σοβαρά άρρωστος, δεν ξεκουράστηκε ούτε στιγμή διότι σκεφτόταν αυτούς που χρειάζονταν φροντίδα». Η ίδια κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι προκάλεσε το ξέσπασμα, πετώντας στη χώρα προπαγανδιστικά φυλλάδια που είχαν πάνω τους τον SARS-CoV-2 και απείλησε την Σεούλ ότι «θα εξαλειφθεί».

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας από την πλευρά του εξέφρασε λύπη για τους ανυπόστατους, όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμούς ότι το ξέσπασμα της πανδημίας προκλήθηκε από προπαγανδιστικό υλικό και για τις απειλές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το εθνικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα