ΑΘΗΝΑ
03:29
|
23.09.2024
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία μετά τις προϋποθέσεις που έθεσε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να εκδώσει έναν άνδρα στην Τουρκία ο οποίος καταζητείται για απάτη. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία αφού αυτή απαίτησε την έκδοση ενός αριθμού ατόμων ως αντάλλαγμα για να επιτρέψει στη Στοκχόλμη να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ήρε το βέτο της στην προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη δυτική συμμαχία τον Ιούνιο μετά από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων, κατά την διάρκεια των οποίων η Άγκυρα κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία υπέβαλε μια λίστα με τα άτομα που απαιτεί να εκδώσει η Σουηδία, αλλά έκτοτε έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να πει εάν ο άνδρας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων που η Τουρκία έχει ζητήσει να εκδοθούν και δεν σχολίασε περαιτέρω το θέμα.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό θέμα ρουτίνας. Το εν λόγω πρόσωπο είναι Τούρκος πολίτης και καταδικάστηκε για αδικήματα απάτης στην Τουρκία το 2013 και το 2016», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα ως συνήθως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοση», πρόσθεσε.

Το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση, ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT, ανέφερε ότι ο άνδρας καταδικάστηκε στην Τουρκία σε 14 χρόνια φυλάκισης για διάφορες υποθέσεις απάτης με τραπεζικές κάρτες. Σύμφωνα με το SVT, ο άνδρας, που κρατείται στη Σουηδία από πέρυσι, υποστηρίζει ότι καταδικάστηκε άδικα επειδή ασπάζεται τον Χριστιανισμό, αρνήθηκε να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία και έχει κουρδικές ρίζες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Λευκός Οίκος: Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς το «συμφέρον» του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα