ΑΘΗΝΑ
10:30
|
26.04.2024
«Θα γράψουμε ξανά για την έκδοσή τους μετά την συμφωνία και θα τους το υπενθυμίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει την έκδοση 33 φερόμενων Κούρδων μαχητών και υπόπτων συνωμοσίας πραξικοπήματος από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που εξασφάλισε την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψε εβδομάδες αντίστασης στις φιλοδοξίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε συνομιλίες την Τρίτη πριν από την σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ο Ερντογάν βγήκε από την συνάντηση με τους σκανδιναβούς ηγέτες έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία 10 σημείων βάσει της οποίας οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον απαγορευμένων ενόπλων ομάδων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και να εκδώσουν γρήγορα υπόπτους στην Τουρκία.

«Οι φάκελοι έξι μελών του PKK (και) έξι μελών του FETO περιμένουν στη Φινλανδία», ενώ οι φάκελοι «10 μελών του FETO και 11 μελών του PKK περιμένουν στη Σουηδία. Θα γράψουμε ξανά για την έκδοσή τους μετά την συμφωνία και θα τους το υπενθυμίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Φινλανδία και ιδιαίτερα την Σουηδία ότι παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές.

Η συμφωνία αναφέρει ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK αποτελεί απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση» και ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται να «μην παρέχουν υποστήριξη» στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ένα παρακλάδι του PKK στη Συρία που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του ISIS.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται επίσης να «αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά».

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να αποτρέψουν δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και τις επεκτάσεις τους, καθώς και δραστηριότητες ατόμων… που συνδέονται με αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ουάσιγκτον αναγνωρίζουν το PKK ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευτης στάσης και προσκλήθηκαν επίσημα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ στη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη.

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε», ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν σε ανακοίνωσή του.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη ότι στη χώρα του δεν έχουν «παρουσιαστεί αιτήματα προς το παρόν, από όσο γνωρίζω».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Φινλανδός ηγέτης δήλωσε ότι το υπογεγραμμένο υπόμνημα δεν απαριθμεί άτομα για έκδοση και ότι το Ελσίνκι θα συνεχίσει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατά την λήψη αποφάσεων έκδοσης.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε εκκρεμή αιτήματα έκδοσης αυτή την στιγμή. Έχουμε επεξεργαστεί 14 από τα 16 (αιτήματα της Τουρκίας) και δύο αποφάσεις έχουν μπλοκαριστεί από το γεγονός ότι οι στόχοι δεν έχουν εντοπιστεί», δήλωσε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη θα συνεχίσει να ακολουθεί τους τοπικούς και διεθνείς νόμους όσον αφορά στις εκδόσεις της, προσθέτοντας ότι η χώρα της δεν θα εκδώσει πολίτες της Σουηδίας.

«Δεν εκδίδουμε ποτέ κανέναν που είναι πολίτης της Σουηδίας και γνωρίζω ότι ορισμένοι από αυτούς που έχουν εκφράσει ανησυχίες είναι Σουηδοί πολίτες, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούν», είπε.

«Φυσικά, όπως και πριν, θα ακολουθήσουμε το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο… αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν διεξάγει τρομοκρατική δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να ανησυχεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα