ΑΘΗΝΑ
13:06
|
16.04.2024
Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν 17.300 στρέμματα δάσους, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την επιχείρηση πυρόσβεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με μια πυρκαγιά «τέρας» στη νοτιοδυτική Γαλλία που έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν 17.300 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η φωτιά που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες κοντά στην πόλη Μπορντώ έχει καταστρέψει αρκετά σπίτια και έχει αναγκάσει τουλάχιστον 10.000 κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την επιχείρηση πυρόσβεσης. «Είναι ένα τέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών Γκρέγκορι Αλιόνε περιγράφοντας την πυρκαγιά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έφτασαν στην πληγείσα περιοχή για να επιθεωρήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ρουμανία «έρχονται να βοηθήσουν» την Γαλλία στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί!», έγραψε στο Twitter.

Αρκετοί πυροσβέστες χρειάστηκε να ανακατανεμηθούν επειγόντως από άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την εν εξελίξει επιχείρηση. Υποστηρίζονται από εξειδικευμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν ρίψεις νερό και ουσίες που επιβραδύνουν την καύση. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πριν από την εκκένωση της περιοχής, ορισμένοι από τους κατοίκους χρειάστηκε να καταφύγουν σε στέγες σπιτιών καθώς οι φλόγες πλησίαζαν με γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με αναφορές, ενώ το Μπελίν-Μπελιέ είναι πλέον μια πόλη φάντασμα αφού και οι 2.000 κάτοικοί της αναγκάστηκαν χθες να φύγουν, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος BFMTV. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου αργότερα σήμερα.

Φέτος το καλοκαίρι η Γαλλία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες είδαν ένα κύμα μεγάλων πυρκαγιών, που προκλήθηκε από θερμοκρασίες ρεκόρ και ξηρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στην υπερβολική ζέστη στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πορτοκαλί προειδοποίηση υπερβολικής ζέστης έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, με θερμοκρασίες που προβλέπεται να φτάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ο καύσωνας πιθανότατα θα επηρεάσει την υγεία, τις μεταφορές και τις συνθήκες εργασίας, προειδοποιούν οι αρχές.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο του ζεστού, ξηρού καιρού που είναι πιθανό να τροφοδοτήσει πυρκαγιές. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα