ΑΘΗΝΑ
21:23
|
04.10.2022
Η Κόστα Ρίκα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κατάσταση του τεράστιου αριθμού αιτούντων ασύλου από τη Νικαράγουα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κόστα Ρίκα ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη νομιμοποίηση της κατάστασης περίπου 200.000 μεταναστών, κυρίως από τη βόρεια γειτονική Νικαράγουα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη.

Το σχέδιο στοχεύει να συμπεριλάβει επίσημα τους μετανάστες στην αγορά εργασίας και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η επικεφαλής μετανάστευσης της Κόστα Ρίκα, Μάρλεν Λούνα.

Οι αξιωματούχοι της Κόστα Ρίκα εξακολουθούν να μελετούν πώς να εφαρμόσουν το σχέδιο, το οποίο θα απαιτήσει ένα τελευταίο νεύμα από τον πρόεδρο Ροδρίγο Τσάβες.

Μια εισροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα είδε τα αιτήματα ασύλου στην Κόστα Ρίκα να φτάνουν το ρεκόρ των 60.000 πέρυσι, αλλά οι αξιωματούχοι μετανάστευσης πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε 80.000 το 2022.

Αιτήματα για άσυλο εμφανίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία. Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή του για πολιτική καταστολή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον απόηχο ενός κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2018.

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο ως απάντηση στην αδυναμία μας να χειριστούμε αυτόν τον ακραίο αριθμό αιτημάτων», είπε ο Λούνα, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα ασύλου θα χρειαστούν εννέα χρόνια για να διεκπεραιωθούν μέσω κανονικών συνθηκών.

Η Κόστα Ρίκα, μια από τις πιο εύπορες και σταθερές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ζήτησε υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Οι μετανάστες από τη Νικαράγουα αποτελούν περίπου το 90% των αιτήσεων για τη νομική κατάσταση του πρόσφυγα στην Κόστα Ρίκα και αντιπροσωπεύουν το 11,5% των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με τον Τσάβες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαψεύδουν στις ΗΠΑ τα περί ενδείξεων για πιθανή χρήση πυρηνικών από Ρωσία

Σύλληψη 10χρονου Παλαιστίνιου από αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

«Πολύ έξυπνο πακέτο» τα 200 δισ. ευρώ λέει ο Σολτς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το λόφο Στρέφη και την καταπάτηση ελεύθερων χώρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα