ΑΘΗΝΑ
07:34
|
20.04.2024
Στα όρια της απελπισίας έφθασε 42χρονος Λιβανέζος. Εισέβαλε σε τράπεζα για να πάρει τα χρήματά του που είναι δεσμευμένα από το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένει από νωρίς σήμερα το πρωί μία ασυνήθιστη υπόθεση ομηρείας σε υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου στη Βηρυτό. Ένας 42χρονος άνδρας μπήκε το πρωί με ένα όπλο και ένα μπιτόνι βενζίνης ζητώντας να αποδεσμευτούν 2.000 δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό ύψους 210.000 δολαρίων. Δεν επιχείρησε να πάρει ξένα λεφτά όπως κάνουν συνήθως οι ληστές τραπεζών. Απλά ζήτησε να αποδεσμευτεί μέρος των δικών του χρημάτων από τον δικό του λογαριασμό που έχει κλειδώσει (όπως χιλιάδων άλλων Λιβανέζων) από το 2019 γιατί είναι σε συνάλλαγμα.

Ο 42χρονος Μπασάμ αλ Σέικχ Χουσείν δεν ζητά τα χρήματα για να πάει διακοπές ή να τα ξοδέψει σε ψώνια, που θα μπορούσε άνετα καθώς πρόκειται για δικά του χρήματα… Ζητά μέρος των χρημάτων του για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας του άρρωστου πατέρα. Όπως μετέδωσαν στη συνέχεια λιβανέζικα ΜΜΕ ο άνθρωπος αυτός και η οικογένειά του εδώ και καιρό αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φθάνοντας πλέον σε επίπεδο απελπισίας.

Ο Ατίφ αλ Σέικχ Χουσείν, αδελφός του πρωταγωνιστή αυτής της ασυνήθιστης υπόθεσης ομηρείας 10 υπαλλήλων και μερικών πελατών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο 42χρονος Μπασίμ είναι έτοιμος να παραδοθεί στις αρχές αμέσως μόλις αποδεσμευτούν τα χρήματά του. Ο Ατίφ, μιλώντας σε ανταποκριτή του πρακτορείου ΑΡ που καλύπτει την ομηρεία μαζί με πολλούς άλλους Λιβανέζους δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε πως ο αδελφός του δεν είναι κανένας εγκληματίας αλλά ένας «αξιοπρεπής άνθρωπος σε απόγνωση».

Μόλις η υπόθεσή του έγινε γνωστή, πλήθος μερικών εκατοντάδων πελατών και διερχόμενων πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από την τράπεζα καλώντας τον διευθυντή να δώσει στον Μπασίμ τα λεφτά του. Ορισμένοι τον χαιρέτισαν σαν «λαϊκό ήρωα». Ανάμεσά τους ήταν η Ντίνα Αμπού Ζορ, δικηγόρος της λιβανέζικης «Ένωσης Καταθετών», που ανέδειξε το γενικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με πολλούς καταθέτες που έχουν χρήματα σε συνάλλαγμα αλλά δεν μπορούν να τραβήξουν ούτε χίλιες λίρες Λιβάνου γιατί έχουν «κλειδωθεί» στο πλαίσιο μέτρων από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2019.

Ούτε ένας από τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα δεν ρίχνει άδικο στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης ομηρείας. Ούτε καν η Ντάνια Σαρίφ της οποίας η αδελφή, που σερβίρει καφέ και τσάι στην τράπεζα, είναι μαζί με τους 10 ομήρους μέσα στο υποκατάστημα από το πρωί.

«Θα φύγω, όταν θα βγει και εκείνη» λέει στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Ο Μπασάμ δεν έχει βλάψει κανέναν…».

Η διαπραγμάτευση

Ως το απόγευμα ο διευθυντής του υποκαταστήματος, μετά από διαπραγματεύσεις, αρνούνταν να ικανοποιήσει το αίτημα του Μπασάμ. Τότε ο Μπασάμ, απηυδισμένος από την αντιμετώπισή του, απαίτησε όλα τα χρήματα του λογαριασμού του.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του πρότεινε να του δώσει…10.000 δολάρια αλλά όπως ήταν φυσικό ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης ομηρίας αρνήθηκε παλεύοντας για το δίκιο του.

Τον περασμένο Ιανουάριο ένας καταθέτης σε κατάσταση απελπισία μπήκε σε τράπεζα της Βηρυτού απειλώντας να πυροβολήσει και να βάλει φωτιά, καταφέρνοντας μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση να πείσει τον διευθυντή να του δώσει 55.000 δολάρια που είχε στον λογαριασμό του…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα