ΑΘΗΝΑ
15:37
|
25.04.2024
Τουλάχιστον έξι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών στην περιοχή της Σομαλιλάνδης για μια υποτιθέμενη προσπάθεια καθυστέρησης των προεδρικών εκλογών έχουν καταλήξει θανατηφόρες, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ηγέτη και έναν ανώτερο αστυνομικό αξιωματούχο στην αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Μούσα Μπιχί Αμπντί, πρόεδρος της Σομαλιλάνδης σε ανάρτησή του στο Facebook αργά την Πέμπτη.

Ο Αμπντί Χασάν Μιρέ, αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Σομαλιλάνδης, είπε ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με διαδηλωτές που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, καταπέλτες και ρόπαλα. Κάποιοι έφεραν όπλα και πυροβόλησαν σφαίρες, είπε.

Καταστράφηκαν επίσης περιουσίες και οχήματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η τρέχουσα θητεία του προέδρου λήγει τον Νοέμβριο, αλλά η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο πρόεδρος Αμπντί θέλει να καθυστερήσει αυτές τις εκλογές και τον κατηγορεί ότι επιδιώκει παράταση της θητείας του μέσω του “Guurti”, ενός συμβουλίου δημογερόντων που λειτουργεί ως το de facto κοινοβούλιο στη Σομαλιλάνδη.

Ο πρόεδρος Αμπντί, δεν είπε εάν οι σκοτωμένοι ήταν πολίτες ή προσωπικό ασφαλείας.

«Δεν θα επιτρέψουμε χάος και διαδηλώσεις σε καμία πόλη ή σε κανένα χωριό. Θα αντιμετωπιστούν οι ταραχοποιοί. Η μη εξουσιοδοτημένη βίαιη διαδήλωση για την καταστροφή του έθνους δεν θα γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης.

Τουλάχιστον 100 άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή στις συγκρούσεις συνελήφθησαν και θα απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιμπραήμ Αμπντί Χατζί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην αστυνομία της Σομαλιλάνδης.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Χαργκέισα και τις πόλεις Μπουράο και Ερίγκαβο μετά την παύση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την τελευταία να κατηγορεί τις αρχές ότι επιδιώκουν να καθυστερήσουν τις εκλογές.

Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Διεξαγωγή εκλογών στις 13 Νοεμβρίου 2022» και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα