ΑΘΗΝΑ
11:33
|
10.05.2024
Την άμεση απελευθέρωση του ζητάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τη συριακή κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ είναι βέβαιοι ότι ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που απήχθη πριν από μια δεκαετία κρατήθηκε από τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Όστιν Τάις, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, συνελήφθη αιχμάλωτος κοντά στη Δαμασκό στις 14 Αυγούστου 2012 ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, λέει η οικογένειά του.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κρατήθηκε από το συριακό καθεστώς», είπε ο Μπάιντεν, και κάλεσε τη Συρία να «συνεργαστεί μαζί μας για να μπορέσουμε να φέρουμε το Όστιν στο σπίτι».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κρατά τον Όστιν Τάις. Άλλοι ανώτατοι Σύροι αξιωματούχοι αρνήθηκαν προηγουμένως ότι συνέλαβαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σύλληψή του και το πού βρίσκεται δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Ο Όστιν Τάις, ο οποίος κλείνει τα 41 του την Πέμπτη, είναι ένας από τους μακροβιότερους ομήρους των ΗΠΑ. Τελευταία φορά εθεάθη σε ένα βίντεο, με δεμένα τα μάτια και σε εμφανή αγωνία, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του.

Η μητέρα του, Ντέμπρα Τάις είπε στο Axios, ένα αμερικανικό πολιτικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η περίπτωση της σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στη Ρωσία ανταλλαγή κρατουμένων, δείχνει «πώς λειτουργούν τα πράγματα όταν η κυβέρνηση έχει θέληση».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Τάις είπε στο CBS News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε αρκετά για να συνεργαστεί με τη Συρία για να φέρει τον γιο της στο σπίτι.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να με πείσει ότι εργάζονται πάνω σε αυτό», είπε. «Η απάντησή μου είναι: Μη μου το λες. Δείξε μου».

Δύο αξιωματούχοι του Τραμπ ταξίδεψαν στη Συρία πριν από δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να φέρουν τον Όστιν Τάις πίσω στις ΗΠΑ. Έφυγαν αφού Σύροι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν ενώ Αμερικανοί στρατιώτες παρέμειναν στη χώρα.

Η μητέρα του Όστιν Τάις θέλει να μάθει γιατί δεν συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει επικοινωνήσει απευθείας με τη συριακή κυβέρνηση για να ζητήσει συνάντηση», είπε.

Η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν την Τετάρτη φάνηκε να αναφέρεται στη συνάντηση που είχε τον Μάιο με τους γονείς του Τάις στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι έδωσε μια «δέσμευση» σε αυτούς και στον αμερικανικό λαό να επιστρέψει τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται άδικα στο εξωτερικό.

«Η οικογένεια Τάις αξίζει απαντήσεις και το πιο σημαντικό, της αξίζει να επανενωθούν γρήγορα με τον Όστιν», είπε ο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

«Δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου»: Συναυλία την Κυριακή στου Ρουφ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη

Δολοφονία Αντώνη Καργιώτη: Παραπομπή με βαρύ κατηγορητήριο ζητά ο εισαγγελέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα