ΑΘΗΝΑ
00:13
|
03.02.2023
«Η Βαλτική Θάλασσα θα είναι η εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία και η Εσθονία σχεδιάζουν να συνδυάσουν την παράκτια πυραυλική τους άμυνα σε μια κίνηση που θα επιτρέψει στις χώρες να κλείσουν τον Κόλπο της Φινλανδίας στα ρωσικά πολεμικά πλοία εάν είναι απαραίτητο, όπως δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Χάνο Πεβκούρ, στη φινλανδική εφημερίδα Iltaleht.

«Πρέπει να συνδυάσουμε την παράκτια άμυνά μας. Το εύρος πτήσης των εσθονικών και φινλανδικών πυραύλων είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του Κόλπου της Φινλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνδέσουμε τις πυραυλικές μας άμυνες και να μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες μας», δήλωσε ο Πεβκούρ σε συνέντευξή του κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας στη Φινλανδία.

Η Εσθονία θα αγοράσει ισραηλινούς πυραύλους Ξηράς-Θάλασσας Blue Spear αυτό το φθινόπωρο, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 290 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι MTO 85M της Φινλανδίας έχουν βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων. Στο στενότερο σημείο του Κόλπου της Φινλανδίας, υπάρχουν 52 χιλιόμετρα θάλασσας μεταξύ των δύο χωρών και 120 χιλιόμετρα στο μεγαλύτερο πλάτος του.

Ο Πεβκούρ υποστήριξε ότι ο συνδυασμός των συστημάτων πυραυλικής άμυνας των δύο χωρών θα καταστήσει δυνατό το κλείσιμο του Κόλπου της Φινλανδίας στα ρωσικά πολεμικά πλοία. «Η Βαλτική Θάλασσα θα είναι η εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Σε σύγκριση με αυτό που είναι σήμερα, η κατάσταση αλλάζει», ανέφερε.

Ο υπουργός συζήτησε επίσης την ασφάλεια του εναέριου χώρου. «Για μένα, αυτός είναι ένας εναέριος χώρος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Νορβηγία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλα κράτη αποτελούν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Δεν προστατεύουμε μόνο την Φινλανδία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία ή άλλες ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ. Όταν μιλάμε για το ΝΑΤΟ, το πιο σημαντικό πράγμα είναι το Άρθρο 5: ένας για όλους και όλοι για έναν», τόνισε.

«Ο φινλανδικός εναέριος χώρος δεν μπορεί να προστατευθεί εάν ταυτόχρονα δεν προστατεύεται ο εσθονικός εναέριος χώρος και αντιστρόφως. Μαχητικά αεροσκάφη διασχίζουν τον Κόλπο της Φινλανδίας πλάτους 80 χιλιομέτρων μέσα σε λίγα λεπτά».

Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία, ο Πεβκούρ απάντησε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το μέγεθος της παρουσίας των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη επί του παρόντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Βραζιλία το ελεγχόμενο ναυάγιο του αεροπλανοφόρου Foch

Στη φόρα το ChatGPT Plus έναντι 20$ το μήνα

Επικίνδυνες γενικεύσεις βλέπει το ΚΚΕ στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα