ΑΘΗΝΑ
20:52
|
01.05.2024
Έκθεση καταγράφει αυθαίρετες συλλήψεις, θανάτους κρατουμένων και βασανιστήρια, υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκθεση που προειδοποιεί για περιπτώσεις βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν στο Ελ Σαλβαδρό κατά τη διάρκεια του έκτακτου καθεστώς που επέβαλε ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε από τις 27 Μαρτίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OUDH).

«Στο Ελ Σαλβαδόρ γίνονται βασανιστήρια. Οι καταγγελίες που ελήφθησαν πιστοποιούν την ύπαρξή τους», δήλωσε ο συντονιστής του OUDH Ντανίλο Φλόρες κατά την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «100 ημέρες καθεστώτος εξαίρεσης στο Ελ Σαλβαδόρ».

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 27 Μαρτίου και 4 Ιουλίου, η ερευνήτρια του OUDH Νατάλια Πονσέ, κατάφερε να εντοπίσει 63 καλά τεκμηριωμένες υποθέσεις σχετικά με θύματα σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ελ Σαλβαδόρ βρισκόταν κάτω από ένα «καθεστώς εξαίρεσης» που παραχωρεί στη διοίκηση του Μπουκέλε ειδικές εξουσίες χάρη στην αναστολή των συνταγματικών εγγυήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα.

Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ήδη έχει παραταθεί από το Κογκρέσο της χώρας τέσσερεις φορές, και αναμένεται ότι ο Μπουκέλε θα ζητήσει νέα παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γκουστάβο Βιλατόρο, πάνω από 49.000 πολίτες έχουν φυλακιστεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες ως ύποπτοι ότι ανήκουν σε εγκληματικές συμμορίες.

Η έκθεση του OUDH καταγράφει επίσης περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων, θανάτους κρατουμένων υπό κράτηση και υπερπληθυσμό των φυλακών.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις βασανιστηρίων που καταγγέλλει η έκθεση, αφορά σε έναν 14χρονο έφηβο, ο οποίος κρατήθηκε και βασανίστηκε από πράκτορες της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας (PNC).

«Συνελήφθη μετά από πολλές επισκέψεις της αστυνομίας στην κατοικία του. Τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα. Εκεί τον χτύπησαν και τον βασάνισαν για να τον κάνουν να ομολογήσει ότι ανήκε σε συμμορία», κατήγγειλε ο Φλόρες.

«Βύθισαν το κεφάλι του στο νερό και έσφιξαν τα δάχτυλά του με πένσα. Αν και ο έφηβος δεν ήταν μέλος συμμορίας, μεταφέρθηκε αργότερα σε κελί όπου κρατούνταν μέλη συμμοριών, όπου οι τρόφιμοι τον χτύπησαν επίσης». Επί 12 ημέρες, «οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον τραυματίζουν και να τον χτυπούν», πρόσθεσε ο Φλόρες, αναφέροντας ότι η μητέρα του εφήβου τον βρήκε να κάνει εμετό με αίμα όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από ακρόαση.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα