Συνεχίζονται οι αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σιέρα Λεόνε, η οποία πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων και επιφέρει την εκτεταμένη φτωχοποίηση και πείνα σε μεγάλα κοινωνικά τμήματα. Τώρα ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ολοένα και αυξάνεται, καθώς ήδη δεκάδες έχουν σκοτωθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους επίσημους πραγματικούς αριθμούς των νεκρών να διαφέρουν από τους ανεπίσημους.
Έξι αστυνομικοί και τουλάχιστον 21 πολίτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πηγές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές δυσκολίες και την αδυναμία της κυβέρνησης να ανακόψει την άνοδο των τιμών και τον αντίκτυπό τους, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού. Ένα σκηνικό στην Αφρική που θυμίζει – αν δεν είναι ακριβώς ίδιο – με ό,τι συνέβη στο πολύπαθο νησί της Σρι Λάνκα, στη νοτιοανατολική Ασία.
Οι αναταραχές θεωρούνται ασυνήθιστες για τη Σιέρα Λεόνε, ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας της δυτικής Αφρικής, Φρίταουν. Είναι πολλοί λίγοι οι άνθρωποι, οι οποίοι κατέληξαν νεκροί σε μεμονωμένες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις τα τελευταία χρόνια.
Ένα βίντεο από την πρωτεύουσα Φριτάουν, του οποίου η αυθεντικότητα επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δείχνει τη στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί με πραγματικά πυρά εναντίον πλήθους διαδηλωτών.
Σοκαρισμένοι πολίτες έχουν κλειστεί στα σπίτιά τους, τόσο λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας, όσο και λόγω του αδιανόητου μέγεθους του μακελειού από τις δυνάμεις καταστολής. Ο Σουλεϊμάν Τάρεϊ, 19χρονος κάτοικος στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, συμμετείχε για λίγο στην κινητοποίηση, προτού η αστυνομία αρχίσει να ρίχνει δακρυγόνα. Είπε πως είδε διαδηλωτές να τραυματίζονται από σφαίρες αστυνομικών από τη βεράντα του.
«Νομίζω ότι ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Δεν είναι η χώρα που γνωρίζουμε. Η Σιέρα Λεόνε είναι κανονικά ένα ήσυχο μέρος», είπε ο 19χρονος.
Ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο υποσχέθηκε «πλήρη έρευνα» για τις ταραχές της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του Μπίο από την προεδρία της χώρας. Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν κυρίως στην πρωτεύουσα Φρίταουν και σε προπύργια της αντιπολίτευσης στον βορρά.
Άλλες επίσης επαληθευμένες εικόνες αποτυπώνουν το χάος στη Φριτάουν με τα σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα ενώ ο εξεγερμενός λαός διαμαρτύρεται με πέτρες ή καίγοντας λάστιχα σε ατισχέδια οδοφράγματα.
Η απόγνωση των πολιτών της Σιέρα Λεόνε ξέσπασε κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών προϊόντων τόσο βασικών όσο το ρύζι, το μαγειρικό λάδι και τα καύσιμα, που κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους ζουν με εισόδημα μικρότερο από 1,9 δολάριο την ημέρα. Αυτό είναι ημερομίσθιο για το 43% των περίπου 7,5 εκατ. κατοίκων της Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Σιέρα Λεόνε παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.
Μετά την επιβολή της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας την Τετάρτη, την Πέμπτη στη Φριτάουν επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και ο περισσότερος κόσμος στο σπίτι λόγω του φόβου για νέες ταραχές.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκε για ώρες προχθές Τετάρτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τον NetBlocks, έναν εξειδικευμένο ιστότοπο με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί συστηματικά τις διακοπές αυτής της φύσης σε όλο τον κόσμο.
Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση ανέλαβε οργάνωση γυναικών του κλάδου του εμπορίου, ονόματι The Grassroots Women of Salone (σ.σ.: Salone λένε τη χώρα τους στην καθομιλουμένη πολλοί πολίτες της Σιέρα Λεόνε). Κάλεσε σε «ειρηνική συγκέντρωση» για να «προσελκυστεί η προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες και τα πολλά άλλα προβλήματα που πλήττουν τις γυναίκες» στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή τους που εστάλη στον επικεφαλής της αστυνομίας και συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε πως της προκαλούν «πολύ μεγάλη ανησυχία οι πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες» στις ταραχές στη Σιέρα Λεόνε, κάλεσε τις αρχές να «διενεργήσει άμεσα ταχεία, αμερόληπτη και πλήρη έρευνα για τα βίαια επεισόδια» και να «διευκολύνουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, απέχοντας από δυσανάλογες αντιδράσεις» όπως «η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο ή η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.