ΑΘΗΝΑ
21:43
|
23.04.2024
Το βιβλίο του, «Οι Σατανικοί Στίχοι» έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988, ενώ η χώρα προσφέρει αμοιβή 3 εκ. δολαρίων για το θάνατό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο συγγραφέας του οποίου το έργο οδήγησε σε απειλές θανάτου από το Ιράν την δεκαετία του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση καθώς ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στη δυτική Νέα Υόρκη.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press είδε έναν άνδρα να εισβάλλει στο Ίδρυμα Chautauqua και να αρχίζει να χτυπάει με γροθιές ή να μαχαιρώνει τον Ρούσντι καθώς τον παρουσίαζαν πριν την έναρξη της διάλεξης. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, ο συγγραφέας φέρεται να υπέστη τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό.

Ο Ρούσντι έπεσε στο πάτωμα όταν ο άνδρας του επιτέθηκε και στη συνέχεια περικυκλώθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κρατούσε ψηλά τα πόδια του, φαινομενικά για να στείλει περισσότερο αίμα στο πάνω μέρος του σώματός του, ενώ ο επιτιθέμενος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Ο συγγραφέας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο αλλά η κατάστασή του δεν είναι ακόμα γνωστή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οποία δεν αναφέρθηκε κάποιο πιθανό κίνητρο για την επίθεση.

Το βιβλίο του Ρούσντι «Οι Σατανικοί Στίχοι» έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετβά, ή διάταγμα, καλώντας για τον θάνατο του Ρούσντι. Το Ιράν έχει επίσης προσφέρει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια (2,93 εκατομμύρια ευρώ) ως αμοιβή για όποιον σκοτώσει τον Ρούσντι.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόχουλ, δήλωσε πως ο 75χρονος Σαλμάν Ρούσντι είναι ζωντανός και «λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται», ενώ εκπρόσωπος του συγγραφέα δήλωσε πως «ο Σαλμάν βρίσκεται σε χειρουργική επέμβαση», χωρίς να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα