ΑΘΗΝΑ
09:41
|
26.04.2024
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή και στον ποταμό Όντερ που διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο μακρά, καυτά και άνυδρα καλοκαίρια για όλη την Ευρώπη. Ο νότος της γηραιάς ηπείρου έχει πάψει να έχει την πρωτοκαθεδρία των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και με χώρες σαν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία να βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρης ξηρασίας. Ο Ρήνος, ένας υδάτινος δρόμος ζωής που πηγάζει που πηγάζει από το καντόνι του Γκράουμπιντεν στις νοτιοανατολικές ελβετικές Άλπεις και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα στην Ολλανδία, στερεύει ανησυχητικά με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους τους ανθρώπους που χρόνια τώρα ζουν και βιοπορίζονται από τα νερά του.

Δημοσιογράφοι του BBC στις όχθες του Ρήνου

Ένας από αυτούς ο καπετάνιος, Αντρέ Κίμπελ, ο οποίος βλέπει τη στάθμη του νερού στον Ρήνο να υποχωρεί μέρα με τη μέρα και εκτιμά ότι μέλλον είναι πιο δυσοίωνο από ποτέ. Τα περισσότερα δρομολόγια με φέρι προς και εκτός της γερμανικής κωμόπολης Κάουμπ έχουν ανασταλεί αλλά ο καπετάνιος Κίμπελ συνεχίζει και λέει στο BBC: «Δεν είναι αστείο αυτό συμβαίνει στον Ρήνο. Το βάθος του ποταμού έφτασε τα 1,5 μέτρα. Το σκάφος μας έχει βάθος 1,20 μ. Άρα έχουμε 30 εκατοστά νερό από κάτω μας. Αυτό είναι το νερό που έχει απομείνει στον Ρήνο». Ο καπετάνιος Κίμπελ δεν είναι κινδυνολόγος. Παραδέχεται ότι το καλοκαίρι πάντα υπήρχε μια υποχώρηση του όγκου των υδάτων, αλλά σημειώνει πως πλέον το φαινόμενο είναι πιο συχνό. «Κάποτε είχαμε πλημμύρες. Τώρα απλά δεν έχουμε νερό», είπε στο BBC.

Κοντά στην όχθη του ποταμού, υπάρχει ένας παλιός σταθμός μέτρησης της στάθμης των υδάτων του Ρήνου. Το τρέχον επίπεδο δεν έχει πέσει ακόμη κάτω από το χαμηλότερο ποσοστό που είχε καταγραφεί ποτέ, τον Οκτώβριο του 2018. Η μέτρηση τότε ήταν 25 εκατοστά (η μέτρηση λαμβάνεται από το ίδιο σημείο αναφοράς στο νερό, όχι από το βαθύτερο σημείο στην κοίτη του ποταμού). Αυτή τη στιγμή είναι στα 42 εκατοστά – αλλά προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. «Είναι αρκετά ασυνήθιστο, ιδιαίτερα για αυτήν την εποχή του χρόνου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι συνήθως αρκετά υγροί μήνες με πολλές βροχές και καλά επίπεδα νερού».

Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία, δημιουργώντας φόβους για μια περιβαλλοντική «καταστροφή», ενώ ο τοπικός πληθυσμός καλείται να μείνει μακριά από τα ύδατά του.

Τα νεκρά ψάρια, που έκαναν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια του ποταμού κοντά στη γερμανική πόλη Σβετ, μεταφέρθηκαν πιθανόν ως εκεί από το ρεύμα από την Πολωνία, όπου ήδη από τις 28 Ιουλίου είχαν επισημανθεί οι πρώτες τέτοιες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής και ψαράδες.

Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αιφνιδιάσθηκαν από τη μαζική εμφάνισή των νεκρών ψαριών, κατηγόρησαν τις πολωνικές αρχές ότι δεν τις είχαν ενημερώσει.

Στην Πολωνία επίσης, η δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση δέχεται επιρκίσεις επειδή δεν αντέδρασε νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επιχείρησε χθες, Παρασκευή, να δικαιολογηθεί: «Στην αρχή όλοι πιστέψαμε ότι δεν ήταν παρά ένα τοπικό πρόβλημα», δήλωσε στο εβδομαδιαίο podcast του. «Η κλίμακα της ρύπανσης είναι πολύ μεγάλη, αρκετά μεγάλη για να πούμε ότι ο Όντερ θα χρειαστεί χρόνια ολόκληρα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση», παραδέχθηκε ωστόσο.

«Τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν μέσα στον ποταμού, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών», πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Στέφι Λέμκε απαίτησε από την πλευρά της να διεξαχθεί εξαντλητική έρευνα για να προσδιοριστούν οι αιτίες αυτής της «περιβαλλοντικής καταστροφής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα