ΑΘΗΝΑ
02:17
|
25.04.2024
Μαχητές των Ταλιμπάν διέλυσαν διαδήλωση δεκάδων γυναίκών στην Καμπούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητές των Ταλιμπάν διέλυσαν διαδήλωση δεκάδων γυναίκών στην Καμπούλ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από την μαχητική ομάδα, αναφέρει το BBC.

Περίπου 40 γυναίκες παρέλασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ζητώντας δικαιώματα, προτού οι Ταλιμπάν διαλύσουν τη διαδήλωση πυροβολώντας στον αέρα.

Οι μαχητές κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, σταματώντας μια από τις πρώτες γυναικείες διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Από την κατάληψη των Ταλιμπάν, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν περιοριστεί σοβαρά.

Οι διαδηλωτές φώναζαν αιτήματα για «ψωμί, δουλειά και ελευθερία», κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Η 15η Αυγούστου είναι μια μαύρη μέρα» – μια αναφορά στην ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ το 2021.

«Δεν μας χτύπησαν πολύ αυτή τη φορά», είπε μία από τις διαδηλώτριες στο BBC.

«Φέρθηκαν διαφορετικά από τις προηγούμενες διαδηλώσεις [όπου μας ξυλοκόπησαν]. Πυροβόλησαν στον αέρα. Αν και φοβόμαστε, βγήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των κοριτσιών, έτσι ώστε τουλάχιστον οι Ταλιμπάν να τους ανοίξουν σχολεία.»

Το έτος από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, έχουν εκδωθεί διάφορες εντολές που περιορίζουν την ελευθερία των γυναικών – απαγορεύοντάς τες από τις περισσότερες κυβερνητικές θέσεις, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το να ταξιδεύουν περισσότερα από 70 χιλιόμετρα χωρίς άνδρα κηδεμόνα.

Τον Μάιο, οι μαχητές αποφάσισαν ότι οι Αφγανές γυναίκες θα πρέπει να φορούν το ισλαμικό πέπλο προσώπου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Εάν μια γυναίκα αρνηθεί να συμμορφωθεί, οι άνδρες κηδεμόνες της θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή για τρεις ημέρες – αν και αυτό δεν επιβάλλεται πάντα.

Υπήρξαν μικρές σποραδικές διαμαρτυρίες τον περασμένο χρόνο, αλλά κάθε μορφή διαφωνίας συντρίβεται.

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που περιορίζει επίσημα την εκπαίδευση με βάση το φύλο – ένα σημαντικό σημείο κόλλησης στις προσπάθειες των Ταλιμπάν να αποκτήσουν διεθνή νομιμότητα.

Τα κορίτσια έχουν απαγορευτεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο γυναικείων υποθέσεων έχει διαλυθεί και σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εργαστούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα