ΑΘΗΝΑ
16:16
|
20.04.2024
Οποιαδήποτε πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψει εντελώς τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιαδήποτε πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψει εντελώς τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Αμερικής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το TASS.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί απότομα αφότου η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Δύση απάντησε με άνευ προηγουμένου οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και διπλωματικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περίπου των μισών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα της Ρωσίας που ήταν κοντά στα 640 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ανώτατοι δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότειναν την κατάσχεση των παγωμένων αποθεμάτων για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Προειδοποιούμε τους Αμερικανούς για τις επιζήμιες συνέπειες τέτοιων ενεργειών που θα βλάψουν μόνιμα τις διμερείς σχέσεις, κάτι που δεν είναι ούτε προς το συμφέρον τους ούτε προς το δικό μας συμφέρον», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ σε συνέντευξή του στο TASS.

Δεν ήταν αμέσως σαφές σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφερόταν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επίσης παγώσει περιουσιακά στοιχεία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατείχαν πλούσια άτομα με δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων γιοτ, ελικοπτέρων, ακινήτων και έργων τέχνης, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναζητούσε ευρύτερη εξουσία από το Κογκρέσο για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών ως μέσο για να πιέσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, δήλωσε εισαγγελέας τον Ιούλιο.

Ο Ντάρτσιεφ είπε επίσης ότι η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι διπλωματικοί δεσμοί θα υποστούν σοβαρή ζημιά και θα μπορούσαν ακόμη και να διαλυθούν εάν η Ρωσία κηρυχθεί κράτος χορηγός της τρομοκρατίας.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ντάρτσιεφ είπε ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Κίεβο έχει αυξηθεί σε βαθμό που «οι Αμερικανοί γίνονται όλο και περισσότερο άμεσο μέρος στη σύγκρουση».

Ο Ντάρτσιεφ επιβεβαίωσε ότι ο Βίκτορ Μπουτ, ένας φυλακισμένος Ρώσος που αναφέρεται από τους Αμερικανούς εισαγγελείς ως ένας από τους πιο παραγωγικούς εμπόρους όπλων στον κόσμο, καθώς και η αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν που κρατούνται από τη Ρωσία συζητούνται στις συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το TASS.

Η Ρωσία επικρίνει την απέλαση διπλωμάτη από το Μαυροβούνιο ως επεισόδιο της υβριδικής εκστρατείας της Δύσης

Η Μόσχα θεωρεί την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από το Μαυροβούνιο ως νέο επεισόδιο της υβριδικής εκστρατείας που εξαπέλυσε η Δύση εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.

«Θεωρούμε την πράξη των αρχών του Μαυροβουνίου ως ένα ακόμη επεισόδιο της υβριδικής εκστρατείας που εξαπέλυσαν η Δύση και τα τσιράκια της κατά της Ρωσίας. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την κίνηση ως απροθυμία και αδυναμία της επίσημης Ποντγκόριτσα να ξεφύγει από την πολιτική της μηχανικής ακολούθησης αυτής καταστροφική γραμμή – εις βάρος της διεθνούς ασφάλειας και, ομοίως, των δικών της εθνικών συμφερόντων», είπε ο διπλωμάτης.

Η προσπάθεια να τεκμηριωθεί αυτό το βήμα σε ένα αντίστοιχο δημόσιο σχόλιο αποκάλυψε την απουσία των λόγων και της λογικής αυτού του διαβήματος, τόνισε η Ζαχάροβα.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα σε είδος σύμφωνα με τη γενικά αποδεκτή πρακτική», είπε η εκπρόσωπος.

Στις 12 Αυγούστου, το Μαυροβούνιο κήρυξε έναν Ρώσο διπλωμάτη persona non grata. Στις 7 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου κήρυξε personae non grata τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες που έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός επτά ημερών. Στις 31 Μαΐου, η Ρωσία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας έναν υπάλληλο της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στη Μόσχα persona non grata.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα